Tekst objavljen: 28.09.2012 15:45        


Predsedništvo Srpske akademije nauka, pozivajući se isključivo na naučne argumente, upozorava na katastrofalne posledice odluka da se u zemlji otvaraju rudnici nikla.

SANU: Rudnik nikla bi potpuno uništio Srbiju

SANU podseća da je još pre sedam godina Srbiji pretila opasnost od otvaranja rudnika nikla u Mokroj Gori, Lipovici i Vrnjačkoj banji, pa je urađena naučna analiza koja je tu opasnost otklonila, ali se ona ovih dana ponovo pojavila.

SANU je upozorio i na činjenicu "da se u zemljama trećeg sveta, pod plaštom eksploatacije rude, kopaju jame za odlaganje jalovine, u koje se kasnije odlaže nuklearni otpad".
SANU nadležnima preporučuje da takve odluke ne donose bez konsultacije sa naučnim institucijama, i pozvala je sve "da više misle o očuvanju zdrave prirodne sredine nego na neizvesni profit, koji bi je, izvesno, za sva vremena, pretvorio u beživotnu pustinju".

Kako se podseća, Ministarstvo rudarstva i energetike je 2004. godine, odobrilo engleskoj firmi "Dinara Nickel" da na teritoriji Mokre Gore vrši geološka istraživanja nikla i pratećih metala, gvožđa i kobalta, s namerom da tu kasnije otvori i rudnik. Kad je ta odluka u januaru 2005. godine objavljena, izazvala je veliko uznemirenje javnosti.

SANU podseća da su analize pokazale da takva odluka „donosi daleko veću štetu nego korist, jer već geološka istraživanja u predviđenom obimu, a da se ne pominje njihovo podizanje na poluindustrijski ili industrijski nivo, ozbiljno ugrožavaju floru i uznemiravaju faunu".

Zaključeno je da bi takav rudnik bio „ekološka bomba", koja bi Zlatibor, Taru i Šargan pretvorila u pustinje bez traga i znaka života, i koja bi Drinu, i sve njene pritoke, pretvorila u mrtve reke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SANU nikl rudarstvo rudnici ekologija životna sredina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana