Tekst objavljen: 21.09.2012 15:48        


Slovenija je od zemalja bivše Jugoslavije u najboljem ekonomskom položaju, dok građani BiH žive najlošije, ocenjuju stručnjaci iz regiona.

Slovencima najbolje, građani BiH žive najlošije

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kaže da su Slovenci u najboljem položaju, članovi su EU i dosta ispred svih ostalih republika bivše SFRJ, koje su ekonomski gotovo izjednačene.

Zamenik predsednika Fiskalnog savjeta Slovenije Risto Ovin kaže da su događaji iz prošlosti izuzetno uticali na poziciju u kojoj se sada nalaze privrede bivših republika.
- BiH ima veliku nezaposlenost od 28 odsto i samo je još Makedonija po tom pitanju na približnom nivou - rekao je Kozarić, dodavši da BiH ima problem i sa budžetskim deficitom.

On je naveo da Srbija “muku muči” sa malom kreditnom aktivnošću, napomenuvši da su strane direktne investicije u padu u svim bivšim republikama.

Kozarić smatra da je zato neophodna veća saradnja i zajednički nastup na tržištima poput Libije, Iraka i zemalja bivšeg SSSR-a, te ističe da zemlje bivše SFRJ mogu da sarađuju i u oblastima poljoprivrede, energetike, infrastrukture i turizma.

Predsednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić rekao je da su Slovenci uspeli da tranziciju sprovedu iz regionalne u nacionalnu, za razliku od Hrvatske i Srbije.

On smatra da su srpska i hrvatska privreda urušene nakon ratnih događanja. - Strani investitori, koji dolaze u Srbiju i Hrvatsku, ništa ne grade, samo kupuju ono što već postoji - rekao je Jurčić.

Jurčić je dodao da je BiH specifičan slučaj, jer se u zemlji još rešava problem identiteta, a ekonomijom se niko ne bavi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SFRJ bivša jugoslavija ekonomska kriza kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana