Tekst objavljen: 21.03.2013 9:30        


Privatizacija EPS-a mnogo puta je pominjana prethodnih godina, ali se stiče utisak da vlasti u Srbiji nikada zapravo i nisu imale jasnu ideju šta treba da rade sa ovim preduzećem.

Sprema se rasprodaja 12 mlrd. evra vrednog EPS-a

I dok bi dobiti od privatizacije tako velike kompanije svakako bile ogromne (priliv kapitala u zemlju, razvoj finansijskog tržišta, efikasnije upravljanje resursima...), većina domaćih političara iz svih garnitura koje su bile u Vladi načelno smatra da je bolje da takvim preduzećem nastavi da upravlja država.

Šta se ovih dana tačno dešava u EPS-u nije najjasnije, ali da postoje veliki problemi i nesuglasice između v. d. generalnog direktora Aleksandra Obradovića, članova Upravnog odbora preduzeća i Vlade Srbije, postalo je jasno kad je kompanija nedavno zatražila da uzme kredit kako bi izbegla bankrot usled velikih dugovanja građana i privrede prema njoj, ali joj to Vlada nije odobrila.
Prethodni generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković prošle godine je izjavio da ta kompanija svoju vrednost procenjuje na 12 milijardi evra.

On je rekao da je vrednost EPS-a povećana stalnim ulaganjima koja su, prema njegovim rečima, od od 2002. do 2005. u proseku iznosila oko 250 miliona evra godišnje, da bi od 2006. do 2011. dostigla 500 miliona evra godišnje.

Procene stručnjaka kažu da bi cena EPS-a, ukoliko se on bude privatizovao, mogla značajno da poraste kad bi on prodavao struju po tržišnoj ceni, a ne kao što je sada slučaj u Srbiji gde je cena električne energije socijalna kategorija kako se ne bi narušio standard stanovništva.

S druge strane, ukoliko bi EPS bio privatizovan uz sadašnju cenu struje, budući vlasnik bi ga dobio po nižoj ceni a potom bi, povećavajući cenu struje, narodski rečeno - pokupio kajmak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija državna preduzeća privatizacija energetika Elektroprivreda Srbije EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana