Tekst objavljen: 15.01.2013 14:05        


Zaposleni u javnom sektoru, po preporuci Vlade, ni juče nisu morali da idu na posao, a taj dan će državu, prema procenama, koštati oko 12 miliona evra. Poslodavci poručuju da nije problem da država „časti” svoje službenike još jednim danom, ali treba imati u vidu da zbog toga i privreda dnevno izgubi između 11 i 17 miliona evra.

Srbi svetski lideri: U spajanju praznika i neradu

Markus Bogdanović, direktor Alas holdinga, smatra da bi u Srbiji trebalo da bude manje neradnih dana, bar dok privreda ne stane na noge.

U Srbiji godišnje ima 10 neradnih dana, a ako se i 14. januar uvrsti u Zakon o praznicima, biće ih ukupno 11. Hrvatska, na primer, ima 13 neradnih dana, Makedonija 12, dok Crnogorci recimo manje praznuju od nas i godišnje imaju osam neradnih dana.
- To je previše opterećenja za firme, pogotovo za one koje se bave proizvodnjom. Nije nama problem da dođemo u kancelariju onda kad državne službe ne rade, ali mi treba da pokrenemo peć koja radi 15 sati. To mnogo košta, a tih dana ne možemo da računamo na poslove s državom - kaže Bogdanović.

Prema proceni Unije poslodavaca Srbije, neradni dani oštete privredu između 11 i 17 miliona evra dnevno, jer preduzeća ne mogu da završe nijedan posao koji ima veze s državom, niti mogu da dobiju neophodnu dokumentaciju.

Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe, smatra da Srbija nema mnogo neradnih dana, već je veći problem naša sklonost da spajamo dane što na kraju ispadne daleko više od zvaničnih 11 dana.

- Palo mi je u oči čuveno naše spajanje praznika, posebno kad padnu usred nedelje. Zato ih, neformalno, u Srbiji ima mnogo više nego kod drugih. Mogli bismo, po tom pitanju, da se ugledamo na Veliku Britaniju. Kod njih se državni praznici uvek slave ponedeljkom kad god da padnu kalendarski. Tako izbegnu spajanje, a s druge strane daju stimulans turizmu, jer ljudi mogu da otputuju negde na produžen vikend - kaže Spasojević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija praznici Nova Godina srpska nova godina zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana