Tekst objavljen: 08.10.2012 15:06        


Premijer Ivica Dačić kaže da je jedna ozbiljna ruska kompanija zainteresovana za strateško paratnerstvo sa Železarom Smederevo i demantovao navode pojedinih medija da su Rusi odustali od Železare.

Srbija daje Železaru za 50 mil. dolara investicija

Podsetivši da je da danas raspisan tender, on je rekao da će se videti da li ima još zainteresovanih kompanija za kupovinu Železare.

Ministarstvo finansija i privrede objavilo je danas javni poziv za izbor strateškog partnera za za Železaru Smederevo, koji treba da obezbedi kontinuitet njenog poslovanja i daljedg razvoja. Ponude treba da sadrže biznis plan, sa obaveznim minimalnim investicionim programom za period od četiri godine u iznosu od 50 miliona američkih dolara koji će biti usmeren na pokretanje proizvodnje, započinjanja investicionog cikluza i revitalizacije.
Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je novi tender za izbor strateškog partnera za Železaru samo forma da bi mogli da se nastave započeti razgovori s jednom ruskom kompanijom.

Kovačević navodi da se radi o jednom političkom aspektu očuvanja 5.500 zaposlenih, "a onda se natežu neka rešenja". Prema njegovoj oceni, to nije dobro, jer je Srbija u "stisci i morala bi najracionalnije da troši novac".

- Ovde se u oglasu traži da investicija bude 50 miliona evra, to je malo i s tim novcem se ne može ništa uraditi u Železari. Očito se traži neko ko bi snabdevao koksom i rudom. Bojim se da će država napraviti loš aranžman, da neće prodati Železaru i da će preskupo platiti da je neko osposobi da posluje - kazao je Kovačević.

On je naglasio da bi najbolje bilo da se analizira da li je isplativo uopšte održavati Železaru u Smederevu ili je potpuno treba napustiti.

- Mi smo je jako skupo platili i sa onim jednim dolarom. Železara danas ima imovinu od 700 miliona evra i isto toliko duga a plus joj još nedostaje kapital od 330 miliona evra sa akumuliranim gubicima - dodao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da se na socijalni program za radnike Železare obezbedi 60 ili 70 miliona evra, umesto da se na održavanje da oko 150 miliona koliko će biti gubitka i ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
železara smederevo industrija privatizacija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana