Tekst objavljen: 10.01.2013 14:53        


Srbija je blago napredovala u oblasti ekonomskih sloboda - na svetskoj listi se od prošle godine popela za četiri mesta, na 94. poziciju, ali je na listi sa 177 zemalja i dalje svrstana u kategoriju "uglavnom neslobodnih".

Srbija ekonomski "uglavnom neslobodna"

Ispred nas nalaze se i Albanija, Rumunija, Bugarska, Slovenija i Crna Gora, ali i Gana, Bocvana, Oman, Malezija i Ruanda.

Istovremeno je prosečan indeks ekonomske slobode u svetu, koji je 2008. bio na vrhuncu, i dalje u padu.

Najslobodnija svetska ekonomija 19. uzastopnu godinu je Hongkong. Slede Singapur i Australija, dok je na začelju liste Severna Koreja.

Srbija je za ekonomske slobode u Indeksu za 2013. godinu dobila 58,6 poena, za 0,6 više nego u prethodnoj godini, zahvaljujući unapređenju pet od deset kategorija ekonomskih sloboda koje se prate.

Poboljšanja koja je Srbija zabeležila kod sloboda za investicije i poslovanje i više su nego nadoknadila smanjenje slobode od korupcije i u monetarnoj sferi.

Među 43 evropske zemlje Srbija je 37. i njen rezultat je ispod evropskog i regionalnog proseka.

U delu o Srbiji navodi se da je u poslednjih deset godina sprovela značajne strukturne reforme u nekim delovima ekonomije i dodaje da na konkurentnost njene privrede podsticajno deluju niski porezi, relativna otvorenost za globalnu trgovinu i regulatorne reforme.

Međutim, Srbiji nedostaje politička volja za smele institucionalne reforme, ocenjuje se u izveštaju i naglašava da je neefikasna vladina potrošnja i dalje velika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza ekonomija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana