Tekst objavljen: 11.01.2013 16:41        


Srbija godinu počinje sa jednim novim, i jednim potencijalnim kreditom. Prvi je upravo potpisani ugovor sa Rusijom o 800 miliona dolara namenjenih obnovi železnice, a drugi, vredan milijardu i o čijim uslovima još treba da se pregovara, predviđen je da pomogne budžetu u tekućoj godini.

Srbija: Novo zaduživanje opasno, ali neophodno

Iako zvaničnici uveravaju u veoma povoljne uslove pod kojima se krediti dobijaju i neophodnost tog novca, za Srbiju, čiji je spoljni dug prema poslednjoj proceni iznosio 25,54 milijardi evra, svako novo zaduživanje predstavlja i novi rizik, upozoravaju stručnjaci.

Iako ukazuju da je, statistički gledano, spoljni dug Srbije manji od nekih država u okruženju „dug je veliki u odnosu na naše mogućnosti“, upozorava ekonomista Dragovan Milićević, urednik portala makroekonomija.org.

Srbija se, dakle, našla u situaciji u kojoj su nova zaduživanja, istovremeno i opasna i neophodna.

Slična procena stiže i iz Fiskalnog saveta, tela koje ocenjuje kredibilitet fiskalne politike države.

Taj Savet, koji upozorava da Srbija hitno mora da smanji javni dug, a koji je trenutno oko 60 odsto BDP-a, kako ne bi upala u dužničku krizu, nudi rešenja poput završetka restrukturiranja javnih preduzeća, penzijske reforme i racionalizacije zaposlenosti u državnoj upravi, ali ukazuje i da zaduživanje trenutno nema alternativu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija zaduživanje javni dug spoljni dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana