Tekst objavljen: 22.01.2013 8:25        


U prvih devet meseci prošle godine robna razmena Srbije i Nemačke iznosila je dve i po milijarde dolara. Kako iz Nemačke i dalje više uvozimo, nego što na to tržište izvozimo, deficit je 550 miliona evra. U istom periodu Nemci su u Srbiju investirali 35 miliona evra.

Srbija pokušava da privuče što više ulagača

Ubediti one koji imaju novac da ulažu - sve je teže. A nije lako ni prodati ono što proizvedete.

Prostora da se saradnja poboljša svakako ima, pa Srbija koristi svaku priliku da se predstavi kao destinacija u koju treba investirati. Zbog toga je učešće Srbije na najvećem sajmu poljoprivrede u Nemačkoj i te kako značajno.

- Samim tim što smo mi još uvek tu i što planiramo da i dalje investiramo pokazuje da je to bila dobra odluka za kompaniju. Samo ove godine biće investirano još 50 miliona evra u nove objekte, distributivni centar i direkciju - kaže Martina Petrović iz Delez Srbija.

U svetu su sve traženiji proizvodi sa geografskim poreklom. Izlagači s ponosom ističu da je meso od kengura ili krokodila stiglo iz Australije, čokolada iz Belgije, vino iz Južnoafričke Republike. A zadovoljiti probirljive potrošače, nije nimalo lako.

Osim kvaliteta, koji Srbija ima, potrebno je da proizvodi budu ponuđeni po pristupačnim cenama i da se ispoštuju rokovi isporuke. Zbog toga je potrebno više ulagati u prerađivačke i skladišne kapacitete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strani investitori strane investicije Nemačka Srbija investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana