Tekst objavljen: 15.11.2012 9:17        


Vlada Srbije je unapred obezbedila redovno finansiranje države za prvu polovinu sledeće godine, prodajom evroobveznica za 750 miliona evra.

Srbija prodala obveznice vredne 750 miliona evra

To je drugi put za mesec i po dana da Srbija prodaje evroobveznice, jer je 28. septembra prodala te hartije od vrednosti za milijardu dolara, sa prinosom od 6,652 odsto godišnje.

U trgovanju srpskim evro-obveznicama danas je učestvovalo 167 finansijskih investitora iz čitavog sveta. Najviše investitora je bilo iz SAD (47 odsto), Velike Britanije (27 odsto), Nemačke (8 odsto), Hong Konga (4 odsto), Danske, Austrije, i Holandije (po 2 odsto), Rusije i Švajcarske (po jedan odsto), navedeno je u saopštenju.
Ministarstvo finansija i privrede navodi da je održana još jedna izuzetno uspešna emisija evro-obveznica Republike Srbije na međunarodnom tržištu. Tom prilikom je prodato svih ponudjenih 750 miliona dolara petogodišnjih evro-obveznica sa prinosom od 5,45 odsto i kamatnom stopom (kuponom) od 5,25 odsto.

Ukupna tražnja investitora je bila čak 3,7 milijardi dolara, što je preko sedam puta više od inicijalne ponude koja je iznosila 500 miliona dolara.

To je Ministarstvu finansija omogućilo da tokom trgovanja poboljša uslove prodaje, odnosno da dodatno snizi kamatnu stopu i poveća obim prodaje evro-obveznica na 750 miliona dolara.

Ovo su znatno povoljniji uslovi od onih pod kojima je evro-obveznice pre godinu dana prodala prethodna Vlada, s obzirom na to da je danas ostvarena kamata koja je skoro 30 odsto povoljnija (za čak dva procentna poena niża) nego pre godinu dana, ističe se u saopštenju.

 - To je jasan znak da međunarodno tržište ozbiljno sagledava program fiskalne konsolidacije nove Vlade i plan budžeta za 2013. godinu, kojim će biti prepolovljen budžetski deficit - ističe Ministarstvo finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija obveznice evroobveznice tržište kapitala ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana