Tekst objavljen: 28.01.2013 14:40        


Srpsko Ministarstvo finansija razmatra mogućnost da proda obveznice na ruskom deviznom tržištu. Time bi se javni dug, koji iznosi oko 17 milijardi evra, povećao za nekoliko stotina miliona.

Srbija se zadužuje i u rubljama i juanima

Osim evra ili dolara, u srpskim menjačnicama sve češće su počele da se broje i ruske rublje. Odlukom Centralne banke rublja je pre par meseci uvrštena u srpsko devizno tržište pa se neretko u menjačnicama može čuti da neko kupuje ili prodaje rublje

Da bi podmirila sve svoje potrebe, Srbija ove godine mora da nađe dodatnih šest milijardi dolara. Uprava za javni dug traži način kako da se zaduži, a da to bude što jeftinije. Analitičari slikovito upozoravaju vladu da se zaigrala kreditima i da bi grudva mogla da se pretvori u lavinu. Dok iz Ministarstva finansija kažu da grudva, baš kao i skup kredit može da se istopi ili razbije na manje povoljnije delove.
Za rublje nisu zainteresovani samo građani već i država. Srbija razmatra mogućnost da svoje hartije od vrednosti proda na ruskom tržištu i zaduži se u rubljama, čime bi, nakon Belorusije, bila druga država koja se zadužuje u ruskoj valuti.

- Rublja, ako se posmatra u nekom vremenskoj seriji u zadnje tri četiri godine, relativno je stabilna i u odnosu na dolar i evro. Naš zadatak je da u narednom periodu ozbiljno razmotrimo tu ideju, jer smatramo da će se time stvoriti jedna disperzija izvora finansiranja finansijskih potreba Republike Srbije - govori Branko Drčelić, direktor Uprave za javni dug Srbije.

Srboljub Antić, nekadašnji predstavnik Srbije u MMF-u, kaže da bi "pored rublje, na srpskom deviznom tržištu uskoro bi moglo da se trguje i juanom, zbog čega pojedini analitičari misle da će Srbija ispitivati mogućnost prodaje obveznica na kineskom tržištu“.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija obveznice rublja juan zaduživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana