Tekst objavljen: 23.01.2013 16:50        


Srbija je na novoj listi zauzela 60. mesto među 100 zemalja rangiranih po indeksu otvorenosti budžeta (Open budget index OBI), saopštila je nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS).

Srbija uspešno krije budžet od svojih građana

Prema rezultatima međunarodnog istraživanja, Srbija ima 39 od mogućih 100 bodova, što je svrstava među zemlje koje pružaju svojim građanima "minimum informacija potrebnih za razumevanje i analiziranje budžeta".

To je znatno ispod proseka regiona (52 boda), ali i značajno lošije nego na prethodnom rangiranju, kada je Srbija imala 54 poena.

- Glavni razlog za ovakav drastičan pad je činjenica da Vlada u procesu donošenja budžeta za 2012. godinu nije objavila fiskalnu strategiju i da se o sadržaju nacrta tog dokumenta moglo suditi samo na osnovu kritika koje je izrekao Fiskalni savet - navela je TS.

Na lošije rangiranje Srbije, kako je ukazano, uticalo je i to što za 2012. godinu nije postojao "građanski budžet" - dokument u kojem bi predlog budžeta bio približen građanima, a koji se prvi put pojavljuje ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija budžet Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana