Tekst objavljen: 13.06.2013 9:25        


Srbiji je, za održiv privredni razvoj, u ovoj godini potrebno ukupno šest milijardi evra investicija, do čega trećina, ili 1,8 milijardi evra, treba da budu strana ulaganja, ocenio je danas ekonomista Stojan Stamenković.

Srbiji u 2012. treba šest mlrd. evra investicija

- Ove godine imamo veliki pad stranih investicija i da se realizuje aranžman o kome se pregovara sa Arapima (Ujedinjeni Arapski Emirati), sve što je najavljeno, neće preći milijardu evra - rekao je on.

Stamenković je ukazao da je u prvom tromesečju tekuće godine bilo svega 150 miliiona evra stranih investicija i da je u protrekla četiri meseca zabeležen pad za oko 10 odsto.

- To nije dobro, jer privredni rast, rast BDP i industrijske proizvodnje koja beleži pozitivne trendove, ne mogu biti održivi bez investicija - dodao je Stamenković.

Govoreći o kretanju inflacije i da li je realno da bude u granicama od oko 5,5 odsto do oktobra, Stamenković je odgovorio da to nije nerealno ako se sprovedu hitne mere i stabilizuje kurs dinara.

On je rekao da nije dobro da se rasprave o merama štednje vode preko medija, podsetivši da je kurs evra oštro krenuo na gore kada je u istom danu zakazana i otkazana sednica Vlade Srbije o tim merama.

Ako se kurs bude nestabilan na duže vreme, to nije dobar signal ni za koga, rekao je on i ukazao da ima informaciju da su veliki trgovinski lanci obračunavali evro po 118 dinara kada su formirali cene, iako kurs nije bio prešao 112 dinara za evro.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stojan stamenković ekonomija strani investitori strane investicije Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana