Tekst objavljen: 13.06.2013 9:25        


Srbiji je, za održiv privredni razvoj, u ovoj godini potrebno ukupno šest milijardi evra investicija, do čega trećina, ili 1,8 milijardi evra, treba da budu strana ulaganja, ocenio je danas ekonomista Stojan Stamenković.

Srbiji u 2012. treba šest mlrd. evra investicija

- Ove godine imamo veliki pad stranih investicija i da se realizuje aranžman o kome se pregovara sa Arapima (Ujedinjeni Arapski Emirati), sve što je najavljeno, neće preći milijardu evra - rekao je on.

Stamenković je ukazao da je u prvom tromesečju tekuće godine bilo svega 150 miliiona evra stranih investicija i da je u protrekla četiri meseca zabeležen pad za oko 10 odsto.

- To nije dobro, jer privredni rast, rast BDP i industrijske proizvodnje koja beleži pozitivne trendove, ne mogu biti održivi bez investicija - dodao je Stamenković.

Govoreći o kretanju inflacije i da li je realno da bude u granicama od oko 5,5 odsto do oktobra, Stamenković je odgovorio da to nije nerealno ako se sprovedu hitne mere i stabilizuje kurs dinara.

On je rekao da nije dobro da se rasprave o merama štednje vode preko medija, podsetivši da je kurs evra oštro krenuo na gore kada je u istom danu zakazana i otkazana sednica Vlade Srbije o tim merama.

Ako se kurs bude nestabilan na duže vreme, to nije dobar signal ni za koga, rekao je on i ukazao da ima informaciju da su veliki trgovinski lanci obračunavali evro po 118 dinara kada su formirali cene, iako kurs nije bio prešao 112 dinara za evro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stojan stamenković ekonomija strani investitori strane investicije Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana