Tekst objavljen: 17.05.2013 9:49        


Ako nekada poželite da, kao jedna od skoro 800.000 nezaposlenih osoba u Srbiji, ućešćem na javnom konkursu sednete za onu „drugu stranu šaltera“, to jest da zasnujete radni odnos u nekoj od preko 50 filijala Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) širom Srbije, znajte da se takva želja graniči sa naučnom fantastikom!

Srpska posla: Dobiti posao u NSZ naučna fantastika

Popunjavanje slobodnih mesta u redovima te državne institucije, verovali ili ne, vrši se bez sprovođenja javnog konkursa, piše u odgovoru koji je Alo dobio iz NSZ-a. Koliko su na taj način zaposlili službenika, odbijaju da odgovore.

- Zaposleni u NSZ-u nisu imenovani niti su postavljena lica, odnosno nisu nosioci državnih i političkih funkcija, niti su svojim ponašanjem dali bilo kakav povod za traženje informacije. Takođe, broj traženih informacija je nerazumno veliki, a u NSZ-u ne postoji jedinstveni dokument koji ih sadrži i koji bi mogao da bude dostavljen. Izrada novih dokumenata i objedinjavanje traženih podataka iziskivala bi angažovanje velikog broja zaposlenih u dužem vremenskom periodu i u potpunosti bi remetili proces rada nadležnosti NSZ-a - navodi u svom odgovoru Srđan Andrijanić iz NSZ-a.
Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija i ekonomije na dan 15. marta 2013. godine u NSZ-u je bilo zaposleno 2.007 službenika, za čije plate se svakog meseca izdvoji 161,7 miliona dinara.

Od toga 1.775 službenika zaposleno je na određeno vreme, 168 službenika je zaposleno ili angažovano na određeno vreme, dok 64 službenika ima radni angažman „po drugom osnovu“.

Međutim, koliko „ćata“ i na koja sve radna mesta je, posmatrano po lokalnim filijalama, NSZ zaposlio u protekle četiri godine, a koliko je njih uz otpremnine napustilo tu službu, nismo uspeli da saznamo.

Zahtev Alo je odbijen zvaničnim rešenjem u kome piše da tražimo preveliki broj informacija i da bi se davanjem podataka o zaposlenima povredili njihovi privatnost i ugled (!?).

U ovom trenutku posao čeka 792.888 nezaposlenih, koliko se zvanično nalazi na evidencji NSZ-a, dok s druge strane ova državna ustanova svoja radna mesta popunjava na netransparentan način.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    LAZAR 27.05.2013 16:45

    - Zaposleni u NSZ-u nisu imenovani niti su postavljena lica, odnosno nisu nosioci državnih i političkih funkcija, niti su svojim ponašanjem dali bilo kakav povod za traženje informacije. Takođe, broj traženih informacija je nerazumno veliki, a u NSZ-u ne postoji jedinstveni dokument koji ih sadrži i koji bi mogao da bude dostavljen. Izrada novih dokumenata i objedinjavanje traženih podataka iziskivala bi angažovanje velikog broja zaposlenih u dužem vremenskom periodu i u potpunosti bi remetili proces rada nadležnosti NSZ-a .
    PA JEL OVO MOGUĆE?

  2. User image
    MILOSAV 28.05.2013 0:25

    To je isto jedna samoustolicena institucija koju finansira zaposleni i nezaposleni narod Srbije,kome oni odgovaraju za broj zaposlenih kod njih,koliko ih zapravo treba,kome oni polazu racune kome drzavnom organu..Danas,juce,sutra,vijeca se o platama u privatnom sektoru i o platama u drzavnom sektoru,kazu da su u drzavnom sektoru,mereno po zaposlenom 30 procenata vise plate od radnika u privatnom sektoru.Da ,ali ja predlazem drugaciju metodologiju,a ona je jednostavna.Kod privatnika je zaposlen jedan radnik i jedan i treba i jedan i radi i jednog i placa,docim u drzavnom sektoru treba da radi jedan radnik,a zaposleno je dest radnika koje drzava placa,znaci ovom racunicom je 300 procenata veci trosak za jedno potrebno rano mesto u drzavnom sektoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija zapošljavanje nezaposlenost nezaposleni biro za nezaposlene traženje posla nacionalna služba za zapošljavanje NSZ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana