Tekst objavljen: 16.01.2013 10:10        


Kada neko sa samo 32 godine života dobije novac od Svetske banke da gradi sopstvenu fabriku, to se u zemlji sa mnogo nezaposlenih može okarakterisati samo kao čudo. A upravo to se dogodilo mladom poljoprivrednom inženjeru Marku Kostiću iz Beograda.

Srpski inženjer kog kreditira Svetska banka

On je u novembru baš od Fonda za inovacionu delatnost i Svetske banke dobio sredstva za izgradnju fabrike mašina za proizvodnju automatskih uređaja za zatvaranje i pakovanje plastičnih slamki sa tečnim đubrivom za hranjenje kućnih biljaka.

FABRIKA ZA PRIJATELJE

Zbog toga što su niški vlasnici preduzeća "Metalik plast" i "Pulsar pro" poverovali jednom mladom čoveku i angažovali se da njegovi snovi postanu stvarnost, Marko Kostić je odlučio da svoju fabriku izgradi u Nišu. Tako će i nastaviti da radi sa svojim prijateljima i partnerima, a projekat je dužan da realizuje tokom ove godine.
- Učestvovao sam na konkursu na kome je bilo 146 prijavljenih projekata. Pobedio sam, i ovim uspehom, prema mišljenju nezavisne ekspertske komisije koju podržava Svetska banka, moja firma "Kromozom grup" postala je jedno od najboljih srpskih razvojih preduzeća - objašnjava Marko Kostić.

Interesantno je da je Marko Kostić istovremeno doktorand, naučnik, pronalazač i fabrikant. Veoma je posvećen svojim izumima.

- Jednom mi je usred noći 2009. godine, sinula ideja kako da prihranim sobno saksijsko cveće - kaže Kostić, koji je taj san već sutradan pretvorio u crtež i javu.

Smislio je, kaže, malu plastičnu cevčicu, hranilicu kroz koju će po sistemu "kap po kap", biljke primati tečno đubrivo i zaštitne hemikalije.

Kostić je sam projektovao i nacrtao prototip mašine za pakovanje malih plastičnih hranilica biljaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Svaka cast 17.01.2013 13:07

    Puno sreće u daljem radu, zaista sjajan primer uspesnog inovatora koji je ostao u svojoj zemlji!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka preduzetnik Srbija inovacije izumi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana