Tekst objavljen: 07.05.2013 13:30        


Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligovor je ocenio da Vlada Srbije i dalje odlaže nepopularne poteze i da, osim usvajanja budžeta za 2013. godinu i fiskalne stratregije, skoro ništa nije učinjeno da se preokrenu nepovoljna privredna kretanja.

Šta nas čeka dok Vlada odlaže nepopularne poteze

- Privredna politika se gotovo isključivo oslanja na subvencije, a to u zemlji u kojoj padaju i privatna i javna potrošnja, teško da može da podstakne na ulaganja - rekao je Gligorov.

On je upozorio da će, najverovatnije, budžetski deficit u Srbiji u 2013. biti iznad četiri odsto, a možda i dostići pet dosto bruto domaćeg proizvoda.

U slučaju da budu neophodni povećanje poreza i akciza, problem nastaje jer su najveći poreski prihodi vezani za uvoz, čiji bi rast doveo do daljeg povećanja duga prema inostranstvu, koji je i sada veliki u odnosu na snagu srpske privrede.

- To znači da je potrebna poreska reforma uz strukturne reforme i uz finansijsku podršku u periodu dok se privreda prilagođava na novi okvir privredne politike i dok ne dođe do ubrzanijeg oporavka. Za to je opet potrebna politička stabilnost koja je, međutim, narušena zbog sve te brige, kako se kaže, za državne i nacionalne interese - rekao je Gligorov.

Njegov je predlog da se najveći deo javnog sektora u Srbiji komercijalizuje, kako se ne bi i dalje knjižili gubici, odnosno da se privatizuje sve što nije prirodni monopol. To bi obezbedilo i značajno smanjenje korupcije. U Srbiji korupcija povećava efikasnost obavljanja poslova i uopšte u svakodnevnom životu, a to mora da ima dugoročne katastrofalne posledice.

Govoreći o tome kakav bi aranžam Srbija mogla sa sklopi sa Međunarodnim monetarnim fondom, Gligorov je rekao da srpska vlada ne voli da se odrekne diskrecionog odlučivanja, a MMF traži obavezivanje da će biti preduzete dogovorene mere.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privredna politika politička stabilnost srpska privreda Vlada Srbije porezi poreska reforma budžetski deficit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana