Tekst objavljen: 27.09.2012 16:59        


Većina članica evrozone, uključujući i Nemačku, ima javni dug koji je znatno veći od nivoa dozvoljenog kriterijima Evropske unije (EU) i iznosi 60 odsto BDP.

Što razvijenija zemlja, to veći javni dug

Javni dug je najveći u Grčkoj – 144,9 odsto BDP, a slede Italija sa 118,4, Belgija 96,2, Irska 94,9, dok je u Nemačkoj nešto viši i iznosi 80 odsto vrednosti njenog BDP.

Ogroman javni dug beleže Sjedinjene Američke Države sa neverovatnih 12 biliona dolara. Javni dug SAD-a premašuje 75 odsto BDP te zemlje, tako da je svaki Amerikanac, u proseku, dužan više od 40.000 dolara.
Turski javni dug iznosio je u prošloj godini 39,8 odsto BDP te zemlje. Prema poslednjim ekonomskim pokazateljima, Turska je spremna da otplati svoj spoljni dug do kraja aprila 2013.

Među najrazvijenijim zemljama u svetu, Japan ima veoma visok javni dug koji iznosi približno 235 odsto BDP, ali je on, kako se navodi, najvećim delom untrašnji.

Problem visokog javnog duga do sada je najmanje uticao na države s rastućim ekonomijama koje imaju velike trgovinske suficite.

Tako, Narodna Republika Kina i Rusija, koje u dugoročnoj perspektivi gomilaju ogromne spoljnotrgovinske viškove i imaju velike devizne rezerve, skoro da nemaju probleme s javnim dugovima. Javni dug Kine je 19 odsto njenog BDP.

Prema poslednjim podacima, Rusija ima javni dug od oko 13 odsto BDP-a, a svaki stanovnik ove zemlje u proseku duguje nešto više od 1.250 dolara.




 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni dug dug države ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana