Tekst objavljen: 15.10.2012 12:27        


Prema šestomesečnim podacima, Srbija je privukla ukupno 465 miliona evra stranih investicija. Ali tokom ove godine Telekom Srbija je otkupio akcije od grčkog OTE, što je koštalo oko 380 miliona evra. Telenor je izneo deo svoje dobiti.

Strana ulaganja: Srbija u minusu 138 miliona evra

Tako je za šest meseci ove godine iz zemlje, po osnovu povlačenja sredstava investitora u matične zemlje, iz Srbije otišlo oko 637 miliona evra. Doduše, i naša preduzeća koja posluju u inostranstvu, povukla su oko 33 miliona evra. Kada se podvuče "crta", u "minusu" smo oko 138 miliona evra.

BANKE PRIVLAČNE

Od 2001. godine do sada u Srbiju je stiglo oko 17 milijardi evra stranih investicija. Kada se od te sume oduzme ono što su strane kompanije iznele iz zemlje, kao i ulaganja naših biznismena u inostranstvo, za 11 godina smo privukli 15,1 milijardu evra neto ulaganja. Gledano po delatnostima u poslednjih osam godina, najviše novca, blizu 4,7 milijardi evra, slilo se u finansijski sektor. Prerađivačka industrija je privukla oko 3,34 milijarde evra investicija, a trgovina - oko 2,7 milijardi evra.
U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza kažu da se kriza u Evropi i te kako oseti. I skoro dogovoreni projekti sporo se ostvaraju.

- Mi imamo tri projekta koji su pred samim potpisom - kažu u SIEPA. - Sve je, međutim, usporeno. Kada se ta ulaganja ostvare, ona će imati značajne finansijske efekte, jer je reč o velikim investicijama. Jedna italijanska tekstilna kompanija je u procesu izbora zemljišta. Pri kraju su pregovori sa jednim nemačkim ulagačem, kao i sa jednim velikim proizvođačem automobilskih komponenti.

Iz Ministarstva finansija i privrede poručuju da se očekuje da Vlada u narednih mesec dana potpiše 24 ugovora sa većim preduzećima o "grinfild" ulaganjima u Srbiji. Čeka se i novi suvlasnik Železare u Smederevu, ali će on, bar prema zahtevu iz objavljenog javnog poziva, imati obavezu da uloži svega 50 miliona evra u naredne četiri godine.

Kada je u pitanju aktivnost ovdašnjih banaka, nezvanični podaci kažu da su one u zemlje svojih osnivača iznele oko 1,1 milijardu evra. U pitanju je delom profit, a delom vraćanje starih obaveza centralama.

- To nije nelegalno, pa se i moglo očekivati da će poslovne banke iznositi svoj profit u centrale. To je čak i pitanje ekonomskog patriotizma, pomoći zemlji matici - kaže prof. Mlađen Kovačević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strane investicije strana ulaganja SIEPA Srbija investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana