Tekst objavljen: 27.05.2013 9:51        


Trend rasta nezaposlenosti u Srbiji ne prestaje od početka ekonomske krize, a jedan od načina da se taj trend zaustavi bilo bi stvaranje povoljnih uslova za dolazak stranih investitora, ocenio je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević.

Svaki četvrti na birou, samo stranci zapošljavaju

Vidojević je rekao da je višegodišnji rast nezaposlenosti dostigao rekord, sa 16 odsto u 2009. godine, popeo se na 26,7 odsto.

- Ono što je posebno nepovoljno, to je činjenica da je dve petine nezaposlenih u tom statusu duže od pet godina, a samo četvrtina nezaposlenih nema posao oko godinu dana - naveo je podatak Vidojević dodajući da je visoka stopa nezaposlenosti zabeležena među mladima, do 30 godina starosti.

Prema poslednjim podacima iz marta ove godine, od 790.000 nezaposlenih, udeo mladih je 270.000.

Kada je reč o tržistu rada i poslovanju, najstabilnija situacija je kod stranih firmi poput Fijata, Jure i Gasproma, i oni strogo vode računa o profilima koje imaju nameru da zaposle, dodao je Vidojević.

Neke ankete pokazale su da samo 15 odsto poslodavaca ima nameru da ove godine zaposli nove radnike, 55 odsto je reklo da će otpuštati, dok 30 odsto nije moglo da se izjasni šta planira.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza ekonomija Srbija strani investitori strane investicije nezaposlenost nezaposleni biro za nezaposlene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana