Tekst objavljen: 24.10.2012 17:59        


Šta se dogodi kada plan recikliranja postane preuspješan? Šveđani su napravili toliko dobar posao sa svojim sistemom upravljanja otpadom da im je ponestalo smeća pa ga moraju uvoziti iz susednih zemalja.

Švedskoj ponestalo smeća pa mora da ga uvozi

Samo četiri posto švedskog otpada završi na smetlištu dok se sav ostatak reciklira. Ta je činjenica zemlju suočila sa malim problemom - ponestalo im je smeća.

Američki se sistem reciklaže ne može pohvaliti ničim sličnim, jer su 2010. godine Amerikanci uspeli da recikliraju samo 34 posto svog otpada. To su poražavajući podaci u poređenju sa razvijenim evropskim zemljama poput Holandije, Nemačke i Austrije u kojima se reciklira gotov sav proizvedeni otpad.
Naime, nema dovoljno otpada kako bi se zadovoljili svi planovi programa energetske politike u toj zemlji. Ipak, pametni su Šveđani pronašli rešenje i za taj problem - odlučili su uvoziti otpad iz susednih zemalja.

U švedski program zbrinjavanja otpada, koji se sprovodi još od 1940. godine, uključeno je sveukupno preko dva miliona tona otpada godišnje. Time se proizvodi energija za grejanje 810.000 domova i električna energija za 250.000 domova. I sva se ta energija proizvodi spaljivanjem smeća.

Spalionice otpada toliko su se razvile da više nema dovoljno otpada koji bi zadovoljio njihove kapacitete. Stoga su Šveđani, verovatno na oduševljenje svojih suseda, odlučili da će svake godine uvoziti oko 800.000 tona smeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Švedska reciklaža otpad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana