Tekst objavljen: 18.01.2013 15:23        


Godina 2013. će biti bolja i za Srbiju i za Zapadni Balkan, očekuje se privredni rast od dva odsto, ali će na stepen boljitka najviše uticati kvalitet ekonomske politike, ocenio je Koordinator Svetske banke za zapadni Balkan Željko Bogetić.

Svetska banka: 2013. će za Srbiju biti bolja

On je rekao da su u ovoj godini pred Srbijom tri izazova, a to su sprovođenje fiskalne konsolidacije, unapređenje strukturnih politika i rad na smanjenju ogromne nezaposlenosti.

Stariji ekonomista Svetske banke u Srbiji Lazar Šestović naveo je da je 2012. u ekonomskom smislu bila najteža za zemlju u poslednjih desetak godina, na šta je najviše uticalo održavanje izbora i odlazak Ju Es-stila. - Teško je zamisliti da će i u 2013. sve to da se desi i zato smo blago optimistični u pogledu ove godine - rekao je Šestović.
- Budžet u 2013. godini je korak u dobrom pravcu, ali je pitanje u kojoj meri će se on ispuniti - pojasnio je Bogetić.

On je objasnio da su na ekonomska kretanja u 2012. uticali jednokratni negativni faktori kao što su izuzetno hladna zima, a zatim i suša, kao i recesija u zemljama evrozone.

Takođe, u 2012. značajno je oslabio kvalitet ekonomske politike, zabeleženi su rast budžetskog deficita, javnog duga, inflacije i privredne neizvesnosti, što je sve kombinovano uslovilo recesiju u zemlji, rekao je Bogetić.

Bogetić je napomenuo i da su cene struje u Srbiji preniske i da moraju da budu povećane kako bi se omogućilo poslovanje srpske elektroenergetske kompanije i redovno snabdevanje strujom, ocenjujući da je te zahteve moguće pomiriti sa zaštitom siromašnih slojeva društva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka 2013. Srbija ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana