Tekst objavljen: 15.01.2013 10:49        


Prijava imovine i prihoda na osnovu koje će poreznici obavljati unakrsnu kontrolu da li imovina obveznika odgovara njegovoj zaradi, počeće danas.

Svi koji imaju više od 350.000 evra "na tapetu"

Sva fizička lica koja su po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji dužna da iskažu podatke o svojoj imovini i prihodima moći će to da urade do 31. marta podnošenjem informativnih poreskih prijava Poreskoj upravi.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je nedavno da će stečajni upravnici biti prvi na listi za unakrsnu procenu prihoda i imovine jer “neefikasno obavljaju svoj posao, a imaju visoke honorare i stečajni postupci idu katastrofa sporo”. Najveća isplaćena nagrada za jednog stečajnog upravnika bila je 43 miliona dinara.
Imovina i njena ukupna vrednost prijavljuju se sa stanjem na dan 1. januara 2013. godine.

Fizičko lice koje je u obavezi da podnese prijavu raspolaže imovinom u zemlji i inostranstvu čija je ukupna vrednost veća od 35.000.000 dinara, a koje je obveznik poreza na dohodak građana, odnosno obveznik poreza na imovinu.

Prihodi koji podležu oporezivanju su zarade, oni stečeni od poljoprivredne delatosti, šumarstva, samostalne delatnosti, od autorskih prava i industrijske svojine. Tu su zatim prihodi od kapitala, kamate, dividende, akcija i slično.

Računaju se, naravno, i nepokretnosti: stanovi, kuće, vikendice, lokali, poslovni prostor, garaže... Tu je i novac zarađen kao kapitalni dobitak. U osnovicu spadaju i vlasnički udeli kod pravnih lica. Računa se i oprema za obavljanje delatnosti, recimo mašine, motorna vozila, plovila – jahte, brodovi, tankeri i slično. Tu si u vazduhoplovi, avioni, helikopteri. Na listi su i štedni ulozi i gotov novac.

Računaju se i druga imovinska prava, kao recimo pravo plodouživanja, tajm šering, dugoročni zakup, pravo korišćenja građevinskog zemljišta, autorska prava, ona vezana za patent i žig, odnosno model, uzorak i geografsko poreklo, licence, pravo svojine na pokretnim stvarima skupljim od 100.000 dinara, znači umetnička dela, nakit, zlatne poluge...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez plaćanje poreza poreznici bogati imovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana