Tekst objavljen: 22.01.2013 11:03        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković uputila je pismo premijeru Dačiću u kome objašnjava razloge zbog kojih je inflacija iznad navedene gornje granice.

Tabaković Dačiću: Evo zašto je inflacija visoka (Medija centar Beograd)

Ona je naglasila da rizici za vraćanje inflacije u okviru dozvoljenog odstupanja od cilja ne postoje ukoliko se "rešimo površnosti, neznanja, rasipanja i zloupotrebe svih vrsta u svojim dvorištima, ne deleći savete drugima".

- Očekujemo da će se puni efekti do sada preduzetih mera monetarne politike na inflaciju tek ispoljiti, a NBS će u narednom periodu proceniti da li je potrebno dodatno zaoštravanje monetarne politike - poručila je Tabakovićeva.

Ona je kazala da Izvršni odbor NBS procenjuje da je rast inflacije u prethodnom periodu, pre svega, posledica izuzetno visokog rasta cena hrane, depresijacije dinara i efekata povećanja poreza na dodatu vrednost i akciza. Rastu inflacije doprinela je i visoka javna potrošnja u izbornoj godini, ali i nepovoljna kretanja u medjunarodnom okruženju.

- Od 9,5 procenata koliko je iznosio rast medjugodišnje inflacije od aprila do decembra 2012. godine - na doprinos rasta cena hrane odnosi se 6,6 procentnih poena. To znači da je na inflaciju u tom periodu presudno uticao rast ovih cena, koji je bio posledica niske poljoprivredne proizvodnje usled dugotrajne suše i znatnog rasta svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, ali i specifičnosti tržišta hrane u Srbiji - objasnila je Tabakovićeva.

S obzirom na visoko učešće hrane u indeksu potrošačkih cena - 38,8 odsto, inflacija u Srbiji je na cenovne šokove ove grupe proizvoda posebno osetljiva, podsetila je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Veselica 22.01.2013 17:58

    Znaci pojeli smo inflaciju za Bozic!

  2. User image

    Ако жели мању инфлацију, НБС мора да смањи ЗАКОНСКУ ЗАТЕЗНУ камату (камата после пада у доцњу). Наиме, сада ЗЗК износи- РЕФЕРНЕТНА стопа (11%) увећана са фиксну стопу од 8% . То значи да је годишња ЗАКОНСКА камата скоро 20%.. Толико велика ЗЗК повећава годишњу ИНФЛАЦИЈУ најмање за 50%.. НПР: ако би инфлација била 8-10% , због велике ЗЗК она ће бити 12-15 % . Зато би садашња стопа ЗЗК требало да буде стопа највеће дозвољене камате, а да ЗЗК буде: планирана инфлација (7-10%) плус 3%, тј. укупно око 12%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jorgovanka tabaković Ivica Dačić guverner Narodne banke Srbije nbs inflacija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana