Tekst objavljen: 23.07.2013 14:00        


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da NBS ne cilja nijednu vrednost kursa, da bi moglo da se govori o precenjenosti dinara.

Tabaković: NBS ne cilja kurs, dinar nije precenjen (Medija centar Beograd)

Tabakovićeva je istakla da na kretanje kursa utiču kretanja na svetskom finansijskom tržištu i izjave u domaćoj javnosti, ali pre svega potreba da se finansiraju zatečeni dug i deficit prodajom hartija od vrednosti na domaćem i stranom tržištu.

Prema njenim rečima, nema potrebe da se spekuliše o razlozima za kretanje kursa kada se zna da na to utiču ulazak investitora na domaće tržište sa očekivanjem da zarade, kao i njihov izlazak sa tržišta kada nađu mesto za veću i sigurniju zaradu.

Guvernerka je naglasila da treba imati u vidu da je kurs jedan od značajnih faktora "koji se kao bumerang" vraća na veću inflaciju i da se po pravili veći kurs preliva i na veće cene, a da se obrnuto ne dešava.

Upitana o oceni Međunarodnog monetarnog fonda da je dinar precenjen, Tabakovićeva je rekla da na takozvanu realnu vrednost kursa postoje različiti pogledi i da kao što bi izvoznici mogli da kažu da je im odgovara realan kurs od 160 dinara za evro, a građani 100 dinara da bi lakše vraćali kredite, tako može da se komentariše i realna vrednost koju je izneo MMF.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar devizni kurs kurs dinara nbs Narodna banka Srbije jorgovanka tabaković guverner Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana