Tekst objavljen: 18.01.2013 8:28        


Beogradski taksisti, koji su tek ovih dana saznali da nemaju uplaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje od pre 16 godina, moraće za svaki mesec da uplate po 4.404 dinara i tek tada mogu da podnesu zahtev za penzionisanje, kažu u penzijskom fondu.

Taksisti plaćaju doprinose za 1997. pre penzije

Obračun za osiguranike samostalnih delatnosti vrši se na najnižu osnovicu, važeću u trenutku uplate doprinosa koja iznosi 35 odsto od prosečne mesečne republičke zarade isplaćene u prethodnom kvartalu.

Najniža važeća osnovica za period 1. novembar 2012 – 31. januar 2013. iznosi 20.022 dinara, a za svaki dugujući mesečni doprinos za PIO ovi autoprevoznici treba da plate po 4.404,84 dinara.

Tanja Spasojević, šef Odseka za pribavljanje podataka u penzijskom fondu, kaže, da taksisti duguju deo doprinosa iz 1997. godine kada je osnovicu na koju se plaćao doprinos činio neto prihod. Odnosno prihod ili dobit na koji se plaćao porez, s tim što osnovica nije mogla da bude niža od najniže zarade u tekućoj godini.

Budući da je, objašnjava Spasojević, prosečna mesečna zarada zaposlenog te godine iznosila 1.324 dinara svi koji su doprinose akontativno plaćali na osnovicu od 962 dinara iz decembra 1996. moraju da uplate razliku doprinosa i tek tada podnesu zahtev za penzionisanje.

Ona napominje da dug za ove auto-prevoznike može da se pojavi i za 1992. godinu i dodaje da će, kako bi svima njima pomogli da što lakše dođu do svoje penzije, u penzijskom fondu uručivati obračune doprinosa, koji duguju, i dati broj žiro računa na koji treba da se uplati naznačeni iznos, tako da ne moraju da idu u Poresku upravu, objašnjava Spasojević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    slavisa 18.01.2013 9:58

    pa ja placam sve redovno i na osnovu resenja . ako me niko nije tolike godine opomenuo da nesto dugujem onda moram da kazem da je to kao da mi neko na ulici otima novac iz ruke ili jos gore. pa kako sam onda uvek dobio potvrdu da ne dugujem nista koja je potrebna uvek kod overe zdravstvene knjizice ? jedino da opet kazem ; '"ovo je srbija " i tako prestaje bilo kakva nejasnoca,stim je sve jasno !

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
doprinosi Beograd taksisti taksi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana