Tekst objavljen: 17.12.2012 13:17        


Svake godine više od 32.000 osoba ode iz naše zemlje, a statistika govori da najveći broj naših sugrađana odlazi u Nemačku. Oko 9.000 njih godišnje pakuje kofere za ekonomski najprosperitetniju zemlju starog kontinenta.

Trbuhom za kruhom: Iz Srbije ode 32.000 godišnje

Austrija je druga obećana zemlja za naše emigrante, u koju svake godine odlazi više od 4.000 osoba, a iz vizure najnovije statistike, Slovenija je treća najpoželjnija „druga domovina” za naše sugrađane.

Podatak da svake godine oko 3.000 osoba odlazi u deželu demografi tumače u svetlu činjenice da je Slovenija postala obećana zemlja za „bele mantile”, a osim lekara, stomatologa i farmaceuta u bivšu jugoslovensku republiku odlaze i medicinske sestre koje se zapošljavaju u domovima za stare.

Jelena Predojević - Despić, istraživač iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, objašnjava da "kada se analizira obrazovni profil emigranata dobija se podatak da najobrazovaniji uglavnom pakuju kofere i diplome u SAD i Kanadu, a najmanje obrazovani odlaze u Austriju".

- O tome ilustrativno svedoči podatak da čak 44 odsto osoba koje emigriraju u zemlju javorovog lista ima visoko obrazovanje, odnosno da trećina onih koji odlaze u Ameriku ima završen fakultet ili višu školu. Važi i obrnuto - trećina osoba koja se trajno iseljava u Austriju nema završenu osnovnu školu, a 46 odsto emigranata koji odlaze u ovu zemlju ima samo osmogodišnje obrazovanje - ističe Jelena Predojević-Despić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pustahija 17.12.2012 22:29

    ako je to tacno,to bi znacilo da vise u srbiji nema nikoga...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza gastarbajteri dijaspora migracija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana