Tekst objavljen: 18.07.2013 11:30        


Da li će se stvoriti nova ekonomska Jugoslavija ili Zapadni Balkan ili skandinavski model i kako će se to uopšte zvati – nije nimalo važno. Važno je da se posluje, zarađuje i otvaraju nova radna mesta.

Treba li nam nova, ekonomska Jugoslavija?

Naravno, važno je i da konačno srpski biznismeni investiraju u Hrvatsku, kao što je to slučaj u suprotnom smeru, a i da jačaju pozicije na drugim komšijskim tržištima.

Inače, u konstelaciji investicionih snaga Srbije i Hrvatske, mi stojimo lošije. Hrvati su mnogo više investirali kod nas nego što je našim privrednicima polazilo za rukom da u susednoj zemlji pokrenu poslove. Vrednost hrvatskih investicija u Srbiji je više od 500 miliona evra, a srpske u Hrvatskoj su deset puta tanje. Srbija je imala dve značajnije investicije u Hrvatskoj – kada je 2008. godine “Svislion Takovo” za dvadesetak miliona evra kupio sisački “Eurofud market” i kada je dve godine kasnije beogradski “MCA-investment” kupio zagrebačku trgovinsku kompaniju “Magma”, ali su oba biznisa ubrzo zaškripela.
I premijer Srbije Ivica Dačić izneo je nedavno inicijativu da se region ujedini oko zajedničkih interesa po modelu Skandinavije ili baltičkih zemalja. Ekonomski stručnjaci u komšiluku nemaju ništa protiv.

Ekonomista iz Zagreba Damir Novotni objasnio je da tu niko ne aludira na bivše političke formacije već se ide na nove koncepcije razvoja poput baltičkih zemalja, s ciljem da ta integracija oživi u ekonomiji, da se stvore radna mesta i da se te zemlje nađu u EU. To je i cilj EU i zbog toga se takvi sastanci sada počinju održavati, naglasio je Novotni.

Kada je o investicijama reč, Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije ukazala je na to da će ulazak Hrvatske u EU doneti bolju zaštitu srpskih investicija u toj zemlji, s obzirom na to da je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU predviđena i međusobna zaštita investicija.

Ako neki naš investitor u Hrvatskoj bude diskriminisan – a takvih situacija ima – mi ćemo uputiti žalbu Evropskoj komisiji koja je zadužena za sprovođenje tog sporazuma jer će onda EU kršiti sporazum zato što ga jedna njena članica krši, objasnili su u Kance[Ubaci Antrfile]lariji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Opreznost 18.07.2013 11:50

    Slovenija i Hrvatska su u EU! Ostaje CG, BIH , Makedonija i Srbija! Mala Jugoslavija?! Jesu li i prethodni deobni bilansi uradjeni do kraja i kako valja? Ne treba ici grlom u jagode! A jos su otvorene rane i jos nisu svi sudski procesi zavrseni! Ima tu mnogo problema, ali nista nije neresivo! A da li ce se sloziti tata i mama ( Ameri tj. Britanija i Rusi)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
region ekonomija jugoslavija bivša jugoslavija raspad sfrj SFRJ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana