Tekst objavljen: 28.02.2013 8:30        


Rad banaka sve više je pod lupom komitenata. Izveštaj o radu Centra Narodne banke Srbije za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga govori da mu je lane stiglo 1.777 pritužbi, a to je čak 60 posto više nego godinu dana ranije.

Tri anonimne banke prave džumbus dužnicima

Građani najviše koriste usluge banaka pa je i najviše pritužbi na njihov rad – čak 60 odsto, ili 1.513. Ogroman deo primedbi odnosio se na usluge koje se najviše koriste: kredite, platne kartice i tekuće račune.

Čak 40 odsto primedbi podelile su tri banke, ali su nažalost ostale anonimne. Kada bi se promenili propisi i praksa pa Centar NBS-a objavio imena banaka, to bi verovatno uticalo na smanjenje broja pritužbi na njihov rad.

U ukupnom zbiru svih prigovora građani su se najviše žalili na kredite – 61,1 odsto, slede tekući računi – 17,3 pa platne kartice – 12,4 odsto.

Znatno manje klijenti žalilo se na druge finansijske usluge. Kod lizing kompanija bilo je samo 16 primedbi, u vezi s osiguravajućim kućama Centru je stiglo 246 obaveštenja. Najviše primedbi je bilo kod auto-odgvornosti – 48 odsto, životnih osiguranja – 16,6 i kasko osuguranja – 8,5 procenata.

U tom domenu klijenti su se žalili na neblagovremenu isplatu i visinu ponuđene naknade štete te na odbijanje isplate njenog neospornog dela. Primedbi je bilo i na ostvarivanje prava po osnovu polise životnog osiguranja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke zaštita klijenata prava klijenta banke klijenti banke klijenti klijent banke banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana