Tekst objavljen: 13.08.2013 8:30        


Nekoliko godina pošto je ruska kompanija Gaspromnjeft postala većinski vlasnik Naftne industrije Srbije, mnogo toga se promenilo u ovoj kompaniji. Uz pozitivno i profitabilno poslovanje, na koje niko nema zamerke, problem predstavlja veliko smanjenje broja zaposlenih i angažovanje radnika preko lizing kuća.

U NIS-u 40 odsto radnika angažovano na lizing?

Kako je nedavno izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, sada u NIS-u ima oko 4.500 zaposlenih, što je manje nego u trenutku privatizacije, kada ih je bilo 10.000.

U NIS-u naglašavaju da svi zaposleni koji nastave da rade za NIS preko lizing kompanija, prethodno dobijaju otpremninu od 560 evra po godini ukupnog staža, kao i 1,5 prosečnu zaradu NIS-a. Osim toga, obezbeđena je i dodatna povoljnost za radnike koji su podigli stambene kredite uz subvenciju NIS-a jer mogu računati na otpis i do čak 70 odsto preostalog duga za kredit, ističu iz NIS-a.
Po njenim rečima, predstavnici tog ministarstva razgovarali su s predstavnicima sindikata NIS-a, koji imaju primedbe što veliki broj zaposlenih odlazi u registrovane lizing kompanije.

Ona je ukazala na to da je takav vid zapošljavanja po zakonu i da Ministarstvo ne može da reaguje, ali da o tome predstavnici države mogu razgovarati s poslovodstvom NIS-a i da se to i čini, kao i da država može da, u odnosu na određene strateške pravce NIS-a, daje komentare.

Po rečima potpredsednika Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a AD Veljka Žunića, u NIS-u je sada, od ukupnog broja radnika, oko 60 odsto zaposleno na neodređeno vreme, dok je oko 40 odsto radnika angažovano preko lizing kompanija, a među njima su i nekadašnji radnici NIS-a koji su uz zakonske otpremnine ranije otišli iz kompanije.

U NIS-u kažu da prilikom angažovanja radnika preko posrednika, odnosno lizing kompanija, prednost imaju bivši zaposleni. Na taj način, ukazuju u NIS-u, potvrđuje se briga za bivše zaposlene i omogućava da i nakon raskida radnog odnosa u NIS-u budu radno aktivni i imaju redovne prihode.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Sale 13.08.2013 15:23

    To znaci da lizing kompanije uzimaju procenat od zarada koje se isplacuju za radnika. Dakle, posrednistvom lizing kompanija skida kajmak.

    Isto tako je i u SAD. Za primer, ovde radnik koji dobije na sat recimo $12/hr - placen je ustvari oko 16-17/hr jer ostatak ide lizing kompaniji i obavezama koje ta kompanija uplacuje prema drzavi itd.

    Zasto ovo NIS radi i druge velike kompanije... radi zato sto moze onda da otpusti svih 4000 radnika a da NIJEDAN radnik ne moze da tuzi za isplatu / naknadu, itd. jer prakticno NIS ce reci lizing kompaniji ovo nam vise ne treba ajde zdravo - i to je to... bilo bi lepo da ovo istrazite malo bolje i napisete valjan clanak a ne totalno povrsno...

    Za sada sam razocaran kako kamatica izvestava... zasto to ne radite bolje meni nije jasno.

  2. User image
    Zoran 26.02.2014 23:21

    Laz je da zaposljavaju stare radnike,bar to nije u mom slucaju a i mojih kolega koji su kao i ja oterani...
    da bas tako vrsen je pritisak,kontrole svaki dan,pretnje,sve su pokrili papirima a sama drzava je dopustila da
    radnici ne budu zasticeni,tj. Gazprom kao veliki gigant,gasovod,poreski obveznik itd.,ko daodoli tome u ovoj
    besparici.Pa nisu valjda ludi 5500 ljudi koji su napustili Kompaniju,koja ne valja.
    Ne nego su indirekno oterani,osim izuzetaka koji su bili pred penzijom,zalosno,sad te u 40-tim,niko ne pita
    ni gde si,sta si,da li radis...SRAMOTA

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposlenje lizing radnici jeftini radnici posao naftna industrija srbije lizing radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana