Tekst objavljen: 27.09.2012 12:53        


Ukupni problematični krediti (NPL) bankarskog sektora u Srbiji, odnosno krediti sa kašnjenjem u otplati dužim od 90 dana, na kraju drugog tromesečja 2012. godine iznosili su 381,1 milijardi dinara i činili 19,5 odsto ukupno odobrenih kredita, objavila je Narodna banka Srbije.

U Srbiji problematičan svaki peti kredit

Kako je navedeno, zahvaljujući konzervativnoj supervizorskoj regulativi i praksi, problematični krediti su u potpunosti pokriveni regulatornim rezervisanjima.

Učešće problematičnih u ukupno odobrenim (bruto) kreditima fizičkim licima iznosilo je na kraju drugog tromesečja 2012. godine 9,9 odsto. Kategorija plasmana koje zajedno imaju skoro 50 odsto učešća u ukupnim problematičnim kreditima fizičkim licima su stambeni i gotovinski krediti. Ostale vrste kredita fizičkim licima imaju blago povećanje bruto NPL pokazatelja, osim minusnih salda po tekućim računima kod kojih je taj pokazatelj na istom nivou.
Apsolutno i relativno povećanje problematičnih kredita je zaustavljeno tokom drugog tromesečja, što je za rezultat imalo smanjenje nivoa pokazatelja problematičnih kredita za 0,9 procentnih poena u poređenju sa krajem prethodnog tromesečja.

To je, pre svega, posledica prenosa problematičnih kredita na Agenciju za osiguranje depozita (17 milijardi dinara - Nova Agrobanka), preknjižavanja iz bilansa u vanbilans potraživanja po osnovu Pariskog i Londonskog kluba poverilaca (sedam milijardi dinara - Jugobanka Kosovska Mitrovica) i otpisa nenaplativih potraživanja (šest milijardi dinara - Razvojna banka Vojvodine), objavljeno je na sajtu NBS.

Ukupni problematični krediti privredi, isključujući javna preduzeća, na kraju drugog tromesečja 2012. godine iznosili su 223,6 milijardi dinara.

U odnosu na prethodno tromesečje problematični krediti privredi su smanjeni za 7,5 milijardi dinara. Njihovo učešće u ukupno odobrenim kreditima u toj kategoriji iznosi 23,5 odsto, što predstavlja smanjenje od 0,8 procentnih poena.



Najveće učešće problematičnih kredita zabeležili su građevinarstvo - 38,5 odsto, poslovanje nekretninama - 36,9 odsto, prerađivačka industrija - 23,4 odsto i poljoprivreda - 23 odsto.

U svim sektorima, osim u građevinarstvu, zabeleženo je blago poboljšanje tog pokazatelja. Građevinarstvo je jedino zabeležilo rast učešća NPL-ova u ukupnim kreditima za 6,1 procentnih poena.

Ukupan iznos problematičnih kredita fizičkih lica na kraju drugog tromesečja 2012. godine iznosio je 65,1 milijardi dinara i u odnosu na prethodno tromesečje povećan je za tri milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
problematični krediti kašnjenje krediti nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana