Tekst objavljen: 13.12.2012 14:44        


Godišnji prihodi koji se mere u milijardama dolara, rezultati rada koji izazivaju sumnje i kritike, ali i ogroman uticaj na investitore širom sveta, su ključne reči kojima bi se mogle opisati agencije za ocenjivanje kreditnog rejtinga.

Upoznajte rejting agencije koje nam kroje sudbinu

Nobelovac Paul Krugman ih je nazvao klovnovima jer nisu videle dolazak dužničke krize u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mnoge vlade dovode u pitanje negativne ocene koje su im dodeljene od strane agencija za kreditni rejting. Što je ocena manja, utoliko je rizik veći i investitori su manje skloni da posude novac po povoljnijijim uslovima.

Tri najveće agencije za ocenjivanje kreditnog rejtinga su Standard &Poor's, Moody's i Fitch, koje zajedno drže 80 posto svetskog tržišta. Fitch ima 1.049 zaposlenih, dok Moody's i S &P imaju po 1.204 i 1.345 zaposlenih.

Ogromni prihodi ovih agencija ostvareni u 2011. pokazuju zašto se puno prašine diže oko njihovog poslovanja. Standard & Poor's je imao ukupni prihod od 1,7 milijarde dolara, Moody's je imao prihod od 2,3 milijarde dolara, a Fitch 700 miliona dolara.

Drugim rečima, za agenciju Moody's, godišnji prihod po zaposlenom iznosi gotovo dva miliona dolara.

Najveća dilema je - rade li pošteno svoj posao

Zanimljivo je da su, do otprilike 1970 godine, ove agencije bile plaćene od investitora koji su želeli da se informišu o bonitetu i kapacitetu vlada i drugih aktera kojima su želeli da pozajme novac.



Postepeno, kako su počele da se dešavaju važnije ekonomske krize i kako je rasla potreba za zaduženjem brojnih zemalja, tako se i odnos promenio.

Danas su akteri koji žele da posude novac ti koji plaćaju rad i ocenjivanje agencija. Tu leži i jedan od razloga za optužbe da agencije često „progledaju kroz prste“ najvažnijim klijentima (vladama) i tako tolerišu određene propuste i ne smane ocenu kada bi to trebalo, što kasnije navodi investitore na pogrešan put.

Način rada i ocene koju daju agencije su veoma diskutabilni u poslednjih nekoliko godina.

Konkretno, 2008. godine, ove agencije su dodelile visoke ocene i dobar rejting finansijskim proizvodima, čije posledice nisu mogle realno oceniti i tako su doprinele rastu.


Među optužbama su se mogle čuti i konflikt interesa, greške u ocenjivanju, amaterizam i slično.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditni rejting pad rejtinga rejting rejting agencije fitch Mudis s&p ekonomska kriza svetska ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana