Tekst objavljen: 29.05.2013 15:30        


Evropska unija će upozoriti Sloveniju da se mora pridržavati preporuka za otklanjanje svojih makroekonomskih debalansa, i sprovesti finansijsku stabilizaciju i reforme, ali Evropska komisija ipak neće uvesti toj zemlji kaznene sankcije.

Upozorenje za Slovence od EU

Protiv Slovenije se neće pokrenuti do sada neupotrebljeni postupak po kojem se članicama EU s previsokim deficitima mogu izreći kaznene sankcije ako takvom svojom politikom ugrožavaju normalno delovanje EU.

Slovenija se u zadnje vreme spominjala kao zemlja protiv koje bi Evropska komisija mogla po prvi put uvesti postupak koji u krajnjem slučaju može dovesti do izricanja finansijske kazne u visini 0,1 posto BDP, ali se iz Brisela navodi da se Evropska komisija neće odlučiti na taj korak.

Ne budu li sadašnje mere za finansijsku stabilizaciju Slovenije dovoljne, premijerka Alenka Bratušek ne isključuje mogućnost isplate dela plata u javnom sektoru jednogodišnjim obveznicama, uz garancije države. Ministar ekonomije Slovenije Stanko Stepišnik rekao je da bi se zaposlenima u javnom sektoru iznos plate iznad 1.500 evra plaćao sa jednogodišnjim odlaganjem, a za taj iznos bi dobili obveznice s državnim jemstvom

Na takvu odluku delovala je ocena komisije da su Slovenija i njena vlada dale pozitivan signal s nekoliko zadnjih odluka. Reč je o odluci parlamenta da se u u stav unese "zlatno fiskalno pravilo" i o dogovoru vlade i sindikata o smanjenju plata u javnom sektoru. Ipak, uvođenje postupka i dalje je moguće ako se reforme i stabilizacijske mere ne budu sprovodile.

U pogledu preporuka Sloveniji, Evropska komisija će najveći akcenat staviti na sanaciju stanja u bankarskom sistemu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sankcije kazna evropska komisija slovenija stabilizacija upozorenje makroekonomski debalans isplata plata reforme obveznice državne obveznice plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana