Tekst objavljen: 29.05.2013 12:50        


Skupština Srbije je usvojila izmene šest poreskih zakona koje, prema rečima predlagača, predstavljaju nastavak reforme poreskog sistema i omogućavaju dodatno rasterećenje privrede.

Usvojene izmene šest poreskih zakona

Poslanici su usvojili izmene zakona o porezu na dobit pravnog lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak gradjana i o akcizama, a sve izmene zakona stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Prema obrazloženju vlade, izmene tih zakona trebalo bi da omoguće i stabilnije finansiranje PIO fonda i predstavljaju nastavak reforme poreskog sistema Srbije, i još jedan korak ka stvaranju štedljivije i efikasnije države, u skladu sa principima utvrdjenim u dokumentu Fiskalna strategija, koji je usvojen prošle godine.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, advokati, lekari u privatnoj praksi i stomatolozi ostaće u sistemu paušalnog oporezivanja.

Smanjenjem stope poreza na zarade sa 12 odsto na 10 odsto i povećanjem neoporezivog iznosa plate sa sadašnjih 8.776 dinara na 11.000 dinara, sa 8,6 na 6,4 odsto biće smanjeno poresko opterećenje najnižih zarada, koje su najčešće u radno-intenzivnim industrijama, kao što je tekstilna industrija.

Podignut je cenzus za paušalno oporezivanje, a preduzetnici će moći da izaberu da li će doprinose plaćati na ličnu zaradu, ili na ostvarenu dobit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izmene zakona dopune zakona zakon o porezu poreski postupak porez na zarade porezi zakon porez na dobit pravnih lica doprinosi paušalno plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana