Tekst objavljen: 28.03.2013 10:50        


Privreda bi mogla da se pokrene, ali samo pod uslovom da se firmama omoguće investicioni krediti s kamatom od dva do najviše pet odsto. Uz svaki skuplji zajam ulaganje nema smisla jer na otplatu kamata ode više novca nego što firma od investicije može da zaradi.

Uz ovakve kamate privreda neće moći da preživi

Prosečna kamata na investicione kredite u Srbiji iznosi oko osam odsto. A kad preduzeća godinama plaćaju kamate iznad granice isplativosti, privreda pada u sve veću dubiozu.

Petrašin Jakovljević, direktor proizvođača posuđa Metalac, slaže se da kod nas nema dobrih kredita. Prema njegovim rečima, granica isplativosti za takav kredit je od dva do četiri odsto, uz minimalni rok otplate od 10 godina. Sve drugo je, prema njegovim rečima “teško i investicija ne može da iznese”.
Kad kamata pređe pet odsto, privredniku se, kako kaže generalni direktor Impol Sevala Ninko Tešić, "ne piše dobro”.

- Loša je priča ulaziti u investiciju s visokim kamatama. Onaj ko to prihvati ne može dobro da radi jer će vrlo brzo doći u problem mogućnosti plaćanja dospelih rata. U našim uslovima, viša kamata bi mogla da se podnese, samo ako bi to bio neki izuzetno dobar biznis i profit. A takvih poslova u našoj privredi gotovo i da nema - navodi Tešić.

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečna kamata na investicione kredite vezane za evro u februaru je iznosila 7,8 odsto, a na dinarske 18,45 odsto.

- I kako onda naše firme koje plaćaju tolike kamate da budu konkurentne onima iz okruženja koji plaćaju kamatu dva odsto? Morali bismo i mi da imamo slične uslove zaduživanja. Kod suseda se kamate za privredu kreću od dva do maksimalno šest odsto - kaže Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe.

On dodaje da kod nas i banke imaju obaveznu rezervu 25-30 odsto, a toliki im je otprilike i udeo nenaplativih potraživanja.

Bankari, s druge strane, kažu da za sada nema mogućnosti da kamatne stope na komercijalne kredite budu niže. Nadaju se da će se prostor za to otvoriti početkom naredne godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kompanije preduzeća ekonomska kriza Srbija banka banke kamata kamate privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana