Tekst objavljen: 22.01.2013 15:25        


Prvu tranšu kredita od milijardu dolara Beograd će od Rusije dobiti u drugom kvartalu ove godine, nada se ministar finansija Mlađan Dinkić.

Uz rusku milijardu, Srbija se zadužuje u rubljama

On je naveo da Srbija takođe "razmatra mogućnost" puštanja dužničkih hartija u ruskim rubljama na ruskom tržištu u iznosu od 250 miliona dolara.

- Srbiji je u ovoj godini potrebno 4,5 milijardi evra. Od toga tri milijarde namerava da zaduži na međunarodnom tržištu, a ostalo na unutrašnjem. Na sumu od dve milijarde dolara pustićemo evro obveznice, i još milijardu evra ćemo dobiti direktno od Rusije - rekao je Dinkić.

Srpski ministar finansija je naveo da su 4,5 milijarde dolara potrebne ne samo za pokriće deficita budžeta, već i za refinansiranje državnog duga i druge potrebe zemlje, i dodao da je za pokrivanje deficita budžeta potrebno "samo 1,5 milijardi dolara".

Dinkić je rekao da je već razgovarao sa menadžmentom dve ruske banke - Sberbanke i VTB, o podršci industrijskim preduzećima.

- VTB je spremna da finansira investicije u razvoj Uralvagonzavoda ukoliko on želi da kupi železaru Smederevo - dodao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić rublja zaduživanje Srbija evroobveznice ekonomska kriza budžetski deficit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana