Tekst objavljen: 19.03.2013 9:50        


Srbija se nalazi na 16. mestu liste zemalja sa najvećim nelegalnim novčanim tokovima, objavio je Global fajnenšel integriti iz Vašingtona, koji navodi da se u periodu od 2001. do 2010. godine godišnje prosečno izvlačilo 5,144 milijarde dolara.

Za 10 godina iz Srbije "pobeglo" 51 mlrd. evra

Ekonomista Dragovan Milićević navodi da je za 10 godina, koliko je GFI pratio novčana kretanja, iz Srbije izneto preko 51 milijarde dolara.

Na prvom mestu, od ukupno 143 zemlje, nalazi se Kina sa prosečno iznetih 274,170 milijardi dolara godišnje. Po visini nelegalno iznetih sredstava ispred Srbije nalaze se zemlje poput Iraka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, Nigerije ili Meksika, dok su daleko bolje rangirane Hrvatska (39), Mađarska (42), Crna Gora (50), Bosna (57) i Makedonija (76). Slovenije nema na listi.
On kaže i da "GFI u svojim izveštajima prati samo tokove novca preko bankovnih računa, a ne vrši procenu koliko je para iz neke zemlje izneto u gotovini, tako da je ukupna suma iznetih sredstava daleko viša“.

Milićević navodi da se ne radi samo o novcu zarađenom klasičnim kriminalom, već i kroz korupciju i utaju poreza.

On objašnjava da su podaci dobijeni obračunavanjem manje fakturisanog od stvarnog izvoza, ali i skupljeg uvoza preko „naduvanih faktura“.

- Srbija je u vrhu zemalja jer se preko pet odsto BDP-a odlije u inostranstvo kroz nelegalne finansijske tokove. Srbija je zemlja u kojoj je prosek odliva novca kroz pomenute transakcije preko pet milijardi dolara godišnje. Ne treba posebno isticati da je to polovina godišnjeg budžeta, da je gotovo stoprocentno godišnje eksterno zaduživanje i slično - navodi Milićević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomija ekonomska kriza utaja novca pranje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana