Tekst objavljen: 25.12.2012 15:20        


Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da su zarade u javnom sektoru od 2010. do 2012. godine porasle 11,4 odsto više nego što je bilo predviđeno zakonom. Štaviše, po njemu, plate državnih službenika neće mariti za dužinu gubera i zakonsko ograničenje ni dogodine.

Za činovnike nema krize, ostalima kako bude...

– Po Zakonu, plate u javnom sektoru dogodine bi trebalo da porastu za 4,5 odsto, a u budžetu je predviđeno povećanje od sedam odsto. Tu nešto nije u redu, jer zarade u javnom sektoru rastu brže nego što bi trebalo - kaže on.

Na plate zaposlenih u javnom sektoru troši se oko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok se na plate zaposlenih u republičkoj administraciji troši oko 0,9 odsto svega što u jednoj godini stvorimo. Od izbijanja svetske ekonomske krize do kraja prošle godine broj zaposlenih u Srbiji smanjen je za 13 odsto, a najviše u preduzetničkom sektoru. U državnoj upravi, zdravstvu i obrazovanju zabeležen je rast broja zaposlenih za 3,1 odsto.
Vučković je dodao da tu neregularnost u rastu mase zarada u javnom sektoru ne može da objasni povećanje radnih mesta i napredovanja zaposlenih, ističući da u pojedinim ministarstvima, a najviše u Ministarstvu unutrašnjih poslova, rastu rashodi koji imaju karakter zarada.

U Vladi kažu da je problem u „dinamici zapošljavanja” onih koje plaća budžet. Što bi trebalo da znači da je u javnom sektoru u protekle tri krizne godine rastao broj zaposlenih, pa su zbog toga, očigledno mimo zakona, na rashodnoj strani budžeta u tim godinama morali da se povećaju izdaci za njihove plate. Podsećanja radi, u tim kriznim godinama u privatnom sektoru ugašeno je oko 400.000 radnih mesta.

Na drugoj strani, podsetio je Vučković, višak zaposlenih u zdravstvu, prosveti, lokalnim samoupravama, agencijama i sličnim institucijama je između 20.000 i 30.000 zaposlenih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate javni sektor otkazi otpuštanja Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana