Tekst objavljen: 31.07.2013 10:50        


Da li će Ujedinjeni Arapski Emirati graditi fabriku čipova u blizini beogradskog aerodroma, trebalo bi da bude odlučeno narednih dana.

Za fabriku čipova Srbiji treba 2.500 IT stručnjaka

Od procene Kalduna Kalifa al Mubaraka, generalnog direktora kompanije "Mubadala", savetnika za strateška pitanja princa Muhameda al Zajeda i izveštaja timova koji su prethodnih meseci dolazili u Srbiju zavisi investicija vredna oko četiri milijarde dolara.

VEĆE KVOTE?

Sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije Jelena Jovanović napominje da u našoj zemlji ima svega oko 5.000 IT stručnjaka i da to nije dovoljno za razvoj ove delatnosti.
Postavljanje temelja za izgradnju fabrike značilo bi i upošljavanje minimum 1.000 radnika, ali potencijalni investitori kao osnovnu zamerku ističu nedostatak kadra u IT sektoru u Srbiji.

Profesor dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kaže da naša zemlja trenutno nema dovoljno obrazovan i sposoban kadar za proizvodnju čipova, ali da bi se taj nedostatak mogao nadoknaditi intenzivnim radom u naredne dve ili tri godine. Toliko je potrebno i da se izgradi farbika.

- Čekamo da nam vlada da "zeleno svetlo", kako bi akademska zajednica počela sa pripremom programa. Ako ovaj investitor odluči da gradi fabriku, biće im potrebni inženjeri, naučnici, ali i tehničari i livci silicijuma - objašnjava Kovačević.

- Važno je da država što pre shvati da je ovo velika šansa, jer ne možemo čekati da investitor odluči, pa da mi počnemo sa pripremama. Shvatam da je to rizik, ali on postoji u svakom poslu. Nismo imali kadar za visoke tehnologije, jer nije bilo tržišta. Već smo se povezali sa dijasporom, EU, sa našim bivšim studentima koji su u Americi, koji su voljni da pomognu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strani investitori strane investicije Srbija informatičke kompanije informatičari IT kompanije it industrija mubadala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana