Tekst objavljen: 29.05.2013 16:20        


Državni sekretar Udrženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je danas da će zamrzavanje plata i penzija u javnom sketoru sigurno uticati na rad banaka i dodao da će svaka banka odlučivati kako će pomoći klijentima.

"Zamrzavanje" će štetiti i bankama

- Ako nemate rast zarada to se odražava na potrošnju, zbog čega se smanjuje promet u trgovini, smanjuju se poreski prihod, pa samim tim i sredstva u budžetu. To je bumerang koji se vrti i naravno da utiče i na poziciju klijenata u bankama - kazao je Dugalić.

On je istakao da je kod banaka trenutno zaduženo oko pola miliona građana koji rade u javnom sektoru i da je u martu poraslo kašnjenje kredita na 4,8 odsto.

- Od tada docnja je povećana za 0,2 odsto. Ako uzmemo u obzir da je pre svetske krize kašnjenje bilo 1,7 odsto, onda ćemo lako da zaključimo da je u stalnom porastu kašnjenje otplate kredita - istakao je Dugalić.

Na pitanje kako će banke u slučaju zamrzavanja zarada pomoći građanima, on je istakao da se one pridržavaju opšteg plana koji je vlada naložila pre dve godine u okviru kojeg je omogućeno da "ukoliko neko ima teškoće, da mu miruje glavnica, a da plaća kamatu".

- Ako se situacija pogorša banke će činiti i dodatne napore, ali svaka banka ima svoju poslovnu politiku i ona će u razgovoru sa klijentom odlučivati kako će mu pomoći - da mu na primer napravi reprogram. Bankama nije u interesu da im klijent propadne - naveo je Dugalić.

On je kazao i da nema poslovnih razloga za povećanje kamatne stope na kredite u evrima i dinarima, pošto Euribor i libor miruju, odnosno inflacija je stopirana, a referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije je smanjena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dugalić zamrzavanje plata i penzija javni sektor kašnjenje u otplati kašnjenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana