Tekst objavljen: 18.11.2023 12:00        


Imate prava samo kod onlajn šopinga uređenog zakonom

"Ako kupujete od neproverenih prodavaca na internetu, ostajete bez potrošačkih prava"


Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) izjavio je danas da oni koji kupuju robu od neproverenih prodavaca, putem interneta, ostaju bez svih potrošačkih prava.

On je za Tanjug rekao da građani time rizikuju da ostanu bez onoga šta su kupili, kao i da dobiju ono što nisu naručili.

- Onlajn kupovina je ugodan način kupovine. Međutim,ono što potrošači u Srbiji rade, daleko češće nego u drugim državama, jeste da kupuju od nepoznatih proizvođača, preko društvenih mreža. Tamo nemate registrovanog trgovca - naveo je Nikolić, i pojasnio da se time gube osnovna prava koja građani ostvaruju kupovinom u radnji.

- Postoje prava kupovine, uključujućiodustajanje od kupovine u roku od 14 dana, reklamaciju tokom dve godine nakon kupovine. Ako ne znate od koga kupujete, nećete ostvariti nijedno od njih - kaže Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, naglašava da, sa druge strane,postoji siguran način kupovine i preko interneta.

- Postoji i sigurna onlajn kupovina,uređena je zakonima. Tada sva prava koja imate prilikom kupovinom u radnji, ostvarujete i kupovinom iz fotelje - zaključuje stručnjak iz NOPS-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
online kupovina kupovina preko interneta prava potrošača NOPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana