Tekst objavljen: 07.01.2022 18:00        


Ako u 2022. kupujete polovni automobil, primetićete neke promene

Ako ove godine budete kupovali polovni auto računajte na sledeće novine

Više neće biti potrebno ići u poresku upravu i čekati po dve nedelje na rešenje, već će se porez obračunavati na osnovu formule koja je definisana u zakonu.

To rešenje neće usrećiti vlasnike vozila starijih od 10 godina, pošto se amortizacija vozila obračunava samo za prvih 10 godina starosti; posle toga, porez na prenos je isti, bilo vozilo staro 11 ili 20 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kome će biti umanjen porez?

Kod registracije vozila dobro će proći građani koji imaju polovne automobile sa zapreminom motora od preko 2.000 kubika i starosti između pet i 20 godina. Njima će značajno biti umanjen porez.

Time je samo minimalno ispravljen ovaj nelogičan i nepravedan namet za vlasnike vozila veće kubikaže, iako je ministar finansija Siniša Mali najavljivao kako će to oporezivanje odgovarati realnoj vrednosti vozila.

Nažalost, država i dalje pokazuje nesposobnost da taj porez ubira prema realnoj vrednosti vozila. I dalje će se favorizovati najbogatiji građani koji će plaćati mali porez za nova vozila do 2.000 kubika (a koja nova mogu da vrede i više od 100.000 evra), dok će vlasnici vozila veće kubikaže i dalje plaćati mnogo veći porez nego što to odgovara vrednosti tih vozila.

1 komentar

  1. User image
    Svetomir Jokić 11.01.2022 19:42

    Lopovi, lopovi....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
automobili polovni automobili kupovina polovnog automobila 2022 Poreska uprava (PU) rešenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana