Tekst objavljen: 26.10.2020 11:55        


Kamatica savetnik je usluga posredovanja u pronalaženju kredita. Dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da banke cene kvalitetne klijente i izlaze u susret sa povoljnijim uslovima za premium klijente

Banke daju povoljnije kredite premijum klijentima - proverite da li ste vi taj

Te povoljnosti umeju da budu značajne: 3-5% niža kamata za keš i 0.5-1% za stambene kredite. Kada banka pozajmljuje novac klijentima jedna jedina stvar koja je zanima je sigurnost vraćanja tog novca. Ovu sigurnost banka proverava i obezbeđuje na tri načina.

Visina prihoda klijenta

Ukoliko imate nadprosečnu platu banka će vas svrstati u bolju kategoriju. Razlog je jednostavan - sa većom platom nećete imati problem sa otplatom rate. Manje su šanse da se dogodi da neki egzistencijalni trošak ugrozi otplatu kredita. Klijenti sa manjim platama često ulaze u finansijske probleme i kašnjenja u otplati nekih računa pa tako npr. ako takav klijent dobije opomenu za plaćanje struje on će platiti taj dug ali onda neće imati za ratu kredita. Zato su klijenti sa većim platama "manja briga", oni imaju više finansjskog manevarskog prostora.

Stabilnost prihoda na duže staze

Dugoročnost prihoda je ustvari pitanje da li će klijent imati stabilnu platu u periodu za koji se odobrava kredit. Banka ovde gleda klijentovo okruženje.
Najbitniji deo okruženja za banku je poslodavac. Bitna je razlika da li klijent radi u firmi od 500 zaposlenih ili u firmi od 5 zaposlenih. Banka veće firme tretira kao stabilnije i dugoročno održivije. Pored veličine poslodavca gleda se i koliko dugo posluje a procenjuje se i samo radno mesto. Zaposlenje u državnoj insitituciji smatra najstabilnijim zaposlenjem. Tako su i penzioneri visoko kotirani jer je stabilnost prihoda na visokom nivou. Dodatno jasno je i to da se u "državi" mnogo teže gubi posao pa je i lakše računati na dugoročnost prihoda.

Finansijska svest klijenta

Ovo se odnosi na trenutno i istorijsko zaduženje, tačnije da li je klijent trenutno već zadužen sa nekim kreditom, karticom ili dozvoljenim minusom.
Trenutna zaduženja utiču na kreditnu sposobnost jer postojeće otplate "pojedu" platu pa tako bude rizično dodatno zadužiti klijenta jer mu ostaje manje para za egzistenciju.

Istorijska zaduženost je ocena finansijske odgovornosti klijenta. Ako ste imali kredite koje ste uredno otplaćivali vi ste poželjniji za banku. Ukoliko nikada niste imali kredit to može biti problem jer nemate upisanu "ocenu" i tako ste svojevrsna lutrija banci. Nemaju potvrdu vaše finansijske odgovornosti. Ne znači da će vam odbiti kredit ali će oprezno ugovarati saradnju pa će vam možda ponuditi manji iznos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada sve ovo sumiramo, fotorobot premium klijenta bi izgledao ovako:

- Ima platu preko 80.000 i radni staž od 3 ili više godina
- Zaposlen je u stabilnoj većoj firmi, idealno u preduzeću ili instituciji koja se finansira iz državnog budžeta ili ima preko 1000 zaposlenih. Radno mesto mu je sigurno od tržišnih kretanja.
- Ima "čist" kreditni biro tj. nikada nije kasnio u prethodnim izmirenjima obavezama prema bankama.

Na sve ovo treba dodati i pregovarački momenat jer banka često neće ponuditi ništa od povoljnosti dok klijent to ne traži. Treba imati u vidu različite pristupe poslu i klijentu od strane bankara. Od ličnosti samog bankara i njegovog ili njenog pristupa poslu može zavisiti dosta toga.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u pronalaženju najboljeg kredita možete nam se obratiti. Kamatica savetnik je besplatna usluga posredovanja u pronalaženju najboljeg kredita.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditna sposobnost krediti stambeni kredit keš kredit kamatica savetnik izbor kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana