Indikativni kurs Evra na dan 21.09.21. :: 117.5707 rsd
Tekst objavljen: 15.09.2021 16:05        


Bliže se zima i sezona grejanja ali i sezona većih računa za struju. Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali na svoje navike možemo i zato vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da smanjite račun za struju ili bar da ga u narednim mesecima zadržite na ovim nivoima

Bliži nam se grejna sezona: Trikovi koji pomažu da smanjite račun za struju


Taktika ima “mali milion” i u većini slučajeva odnose se na racionalniju upotrebu uređaja koji su veliki potrošači (veš mašine, klime, TA peći, šporete i rerne, frižidere, zamrzivače itd.) Na primer, oni koji se dogrevaju na klima uređaje mogu da uštede tako što smanje temperaturu. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Sa druge strane, “male stvari” kao što je korišćenje štedljivih sijalica, te vađenje punjača iz utičnica mogu napraviti dovoljnu razliku u trošku.

Kad god i kako god. Orijentišite se na kuvanje na veliko, za nekoliko dana unapred. Prosto potrošnja nije ista ako uključite šporet svaki dan ili, jedanput, dvaput nedeljno.

Uvek kada se dotakne veš mašina i mašina za suđe, savet je isti. Nemojte da ih palite dokle god nisu dupke pune. Ovi uređaji koriste istu količinu električne energije nevezano za količinu prljavih stvari i suđa u njima.

Gledajte da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Možda je suvislo da se ističe, ali ušteda na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna. Takođe se preporučuje da se iste zamene sa štedljivim LED sijalicama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Uređaje nemojte držati u “stend-baj”

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrevate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje struje.

Ako je moguće, uređaje nemojte držati u “stend-baj” načinu rada (najčešće crvena lampica) jer se tako potroši i do osam odsto električne energije godišnje.

Isto vezano za električne uređaje, kada ih ne koristite, npr. računar, obavezno ih isključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

Punjači, ali i mnogi drugi električni uređaji kao što je TV, troše struju čak i kad su samo uključeni u utičnicu. U slučaju TV možete tako da potrošite 24 odsto manje struje. se zima i sezona grejanja ali i sezona većih računa za struju. Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali na svoje navike možemo i zato vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da smanjite račun za struju ili bar da ga u narednim mesecima zadržite na ovim nivoima.

Način na koji provetravate prostoriju tokom hladnih dana dosta utiče na potrošnju energije. Preporučuje se da češće otvarate prozor, ali u kraćim intervalima kako bi svež vazduh ušao u sobu. U tom slučaju toplota ne stigne da potpuno “pobegne” iz sobe i neće biti potrebe da se preko toga dogrevate.

Za jedno kupanje u kadi se potroši vode kao i za 3 tuširanja. Kada posmatramo samo tuširanje, i tu treba uraditi neke korekcije. Vreme tuširanja skratite na ispod pet minuta i time ćete potrošiti upola manje struje i vode nego obično, a kamoli u poređenju sa kupanjem u kadi.

1 komentar

 1. User image
  Ing Zoran Vukov 20.09.2021 9:25

  Građani su navikli da plaćaju električnu energiju kao i druge komunalne usluge koje im se fakturišu sa nezakonitim i neispravnim cenovnicima. Očitana mesečna potrošnja kod jednotarifnog brojila x prodajna cena (sa PDV) daje ispravan iznos obaveze. Kod dvotarifnog brojila takođe očitan mesečni utrošak pomnožen sa prodajnom cenom za nižu tarifu daje iznos obaveze, a očitana količina u skupljoj tarifi pomnožen sa skupljom tarifom daje stvarni iznos obaveze. Zbir ova dva iuznosa daje mesečnu obavezu za utrošenu energiju i NIŠTA VIŠE. Međutim u praksi to nije tako i to se prećutkuje jer se nezakonitom naplatom puni buđet, a da Ustavni sud očigledno ne obavlja svoju delatnost, jer su preplaćeni od strane vlasti.
  Da bi razumeli zašto je uvedeno DVOTARIFNO BROJILO daću objašnjenje. Kapacitet elektrane nije tako elastičan da lako menja proizvodnju prema trenutnoj potrošnji električne energije kada je dnevna potrošnja 4 puta veća od potrošnje noću. Prihvaćeno je da se odvojenim registrovanjem potrošnje kwh (dvotarifno brojilo) mada je projizvodna cena kwh ista tokom celog dana , i nebi moglo da se naplaćuje sa 2 cene. Prihvaćeno je jer se olakšava rad elektranama jer zbog niže cene kwh, povećava se konzum tokom noći, i ta zazlika u potrošnji je tada umanjena korišćenjem noću zagrevanje bojlera ili veš mašine, a zimi termoakulacione peći.
  Međutim Vlast željna novca uvodi nezakoniti cenovnik sa izmišljenom podelom na zone ZELENA za utrošak da 350 kwh, Plava do 1600 kwh a CRVENA preko potrošnje od 1600 kwh mesečno. Na taj način kao i naplatom drugih izmišljenih obaveza (OBRAČUNSKA SNAGA, akcize, takse za javni medijski servis i dr. nezakonito se uvećavaju obaveze korisnika. Tako, korisnik da bi mogao da koristi električnu energiju mora se registrovati, ali ako ne potroši ni jedan kwh mesečno ili čak i godišnje, svakog meseca dobija račun gde mu se naplaćuje 914,82 din/mesečno (što je nezakonita naplata i izdavanjem lažne obaveze – KRIVIČNO DELO ) a koje Vlast održava kao i Ustavni sud. Kako je moguće onda napraviti bilo kakvu , kada se naplaćuje REKET, a to niko od nadležnih institucija ne reaguje i spreči ovu pljačku. Kako se naplaćuje televiziza u računu ako se struja ne koristi? Sve je ovo poledica PRAVNOG NASILJA koju sprovodi Vlast, kako bi imala novca da održava korupciju, a nažalost ni opozicija nije ništa drukčija, ako na takve nezakonite radnje ne reaguje.
  Imam utisak da se komenrari cenzurišu, što je kršenje člana 50 Ustava republike Srbije koji glasi“U Republici Crbiji Nema cenzure“ kao i člana 51 PRAVO NA OBAVEŠTENOST koji glasi“ Svako ima pravo da istinito i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sregstva javnog obaveštavanja su DUŽNA da to pravo poštuju“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
struja račun za struju manji račun za struju trikovi grejna sezona Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana