Tekst objavljen: 17.06.2014 14:43        


Otkazivanje leta je izostanak leta koji je prethodno bio predviđen a na kome ima bar jedno rezervisano ili prodato putničko mesto. Let može biti otkazan iz više razloga.

Budite spremni za poletanje: Otkazivanje leta

Ukoliko postoji neki kvar na avionu ili nedostatak onda se radi o otkazivanju iz tehničkih razloga. Let može biti otkazan u slučaju zatvaranja odlaznog ili dolaznog aerodroma, kao i u slučajevima raznih štrajkova.

Aviokompanije mogu otkazati letove iz komercijalnih razloga, kada imaju izuzetno mali broj putnika na letu. Ovo nije dozvoljeno, pa se ovaj razlog uvek krije od putnika i javnosti.

Putnici su zakonom zaštićeni od otkazivanja letova i u ovim situacijama su jasno propisana njihova prava. U slučaju nepoštovanja prava putnika kod otkazanih letova aviokompanija može snositi posledice prema zakonu.

Obaveze aviokompanije

U slučaju otkazanog leta aviokompanija je dužna da putniku ponudi jednu od dve opcije: preusmeravanje na drugi let ili povraćaj svih troškova.
Preumseravanje na drugi let

Aviokompanija koja je otkazala let treba da ponudi putniku preusmeravanje na drugi let, prema sličnim uslovima prevoza što je pre moguće. Drugi let može biti i nekog kasnijeg datuma, ukoliko je to putniku prihvatljivo.

Pravo putnika na odštetu

Svi putnici čiji je let otkazan imaju pravo na naknadu štete prema univerzalnom obrascu:
 • 250 evra za letove do 1.500 km
 • 400 evra za letove između 1.500 i 3.500 km ako su unutar evropskog zajedničkog vazduhoplovnog područja (ECAA)
 • 600 evra za letove za sve ostale letove.
Aviokompanije mogu smanjiti naknadu štete za 50% ukoliko ostvareno vreme dolaska u okviru preusmerenog putovanja ne premaši dva sata (za letove do 1.500km), tri sata (za letove od 1.500 do 3.500km) i četiri sata (za ostale letove).

Pravo na nadoknadu štete nemaju putnici:

 • koji su o otkazivanju leta obavešteni minimu dve nedelje pre prvobitno planiranog polaska i ako im je ponuđeno preusmeravanje puta koje omogućava da otputuju najviše dva časa pre polaska predviđenog po redu letenja i sda stignu na krajnje odredište u okviru četiri časa od vremena vremena dolaska predviđenog po redu letenja.
 • koji su o otkazivanju leta obavešteni minimum nedelju dana pre prvobitno planiranog polaska i ako im je ponuđeno preusmeravanje puta koje omogućava da otputuju najviše jedan čas pre polaska predviđenog po redu letenja i da stignu na krajnje odredište u okviru dva časa od vremena dolaska predviđenog po redu letenja.
Nadoknada štete i vanredne okolnosti

U slučaju vanrednih okolnosti koje nisu mogle da se izbegnu iako su preduzete sve razumne mere, aviokompanija nije obavezna da nadoknadi štetu putnicima. U ovim situacijama putnik ima pravo samo na nadoknadu troškova ili preumeravanje puta.

Nijedan zakon ne precizira vanredne okolnosti, tako da na ovom polju postoje brojne nedoumice. U slučaju bilo kakve sumnje u razloge otkazivanja leta, aviokompanija ima obavezu dokazivanja, a ne putnik.

Kako bi se utvrdilo da li je neki razlog vanredna okolnost ili ne, potrebno je konsultovati evropsku zakonodavnu praksu iz koje se mogu izvući neki generalni zaključci.

Prema dosadašnjoj evropskoj zakonodavnoj praksi u vanredne okolnosti koje oslobađaju aviokompanije obaveze plaćanja odštete se mogu svrstati u nekoliko grupa:
 • Vremenske neprilike (sneg, vetar, kiša, oluja i sl.)
 • Velike nesreće: vulkanske erupcije, zemljotresi, poplave, požari i dr.
 • Ratovi, oružani sukobi, terorističke pretnje
 • Avionske nesreće i incidenti na aerodromu
 • Štrajkovi u službama koje nisu deo aviokompanije (aerodromi, kontrole leta)
 • Ugroženena bezbednost letenja: Ukoliko nadležni organ proglasi zonu privremene ili trajne zabrane leta na određenom području (razlozi mogu biti svi prethodno pobrojani)
U vanredne okolnosti prema dosadašnjoj praksi ne spadaju:
 • kvarovi na letelici (aviokompanija se smatra odgovornom za njeno održavanje)
 • štrajkovi u kompaniji (bilo koja služba unutar aviokompanije)
 • operativni razlozi (nedostatak aviona kojima bi se obavio saobraćaj zbog kašnjenja na prethodnim letovima ili zbog kvara)
 • komercijalni razlozi (aviokompanija nema dovoljan broj putnika, pa otkazuje let zarad uštede)

Zakonski okvir

Prava putnika u slučaju otkazivanja leta detaljno reguliše Zakon o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju Republike Srbije.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije ima ulogu nadzornog i inspekcijskog organa kada su odredbe ovog zakona u pitanju.

Oštećeni putnici i oni čija prava nisu ispoštovana treba da se reklamacijom obrate aviokompaniji. U slučaju negativnog odgovora, putnici imaju mogućnost da reklamaciju ulože Direktoratu preko propisanog obrasca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
aviokompanije avion avioni avioprevoznik avionski prevoz aviosaobraćaj aviotransport kašnjenje aviona vazdušni saobraćaj prava potrošača prava putnika putnici zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana