Tekst objavljen: 04.04.2023 15:15        


Šoljicu kapućina u bugarskom letovalištu platićete jedan evro, a obrok od tri jela u restoranu za dve osobe oko 28 evra. I u idealnom slučaju to su cene koje su barem 30 odsto jeftinije nego, na primer, na hrvatskoj obali u jeku letne sezone

Da li je ovo najjeftinije evropsko letovalište?

Sunčev Breg ili u prevodu s bugarskog „sunčana plaža“ jedno je od najvećih i najpopularnijih bugarskih letovališta na Crnom moru. Reč je o mestu koje obuhvata pet kilometara dugu peščanu plažu – na nekim mestima i po sto metara široku – u zalivu između Svetog Vlasa i Nesebara.

Letovalište je izgrađeno krajem pedesetih godina prošlog veka na prostoru koji su neki nazivali nesebarska pustinja zbog velike količine peska. Tokom izgradnje taj je prostor pošumljen, pa je zasađeno 300.000 zimzelenih i listopadnih stabala, više od 700.000 grmova i mnoštvo cveća.

Sunčev Breg originalno je izgrađen kao vikend-destinacija za bugarsko stanovništvo, a tokom svojeg postojanja se širio, te postao popularan i van okvira te države. Danas je posebno omiljen među Britancima, koji su uvek u potrazi za sunčanim mestima na kojima njihova funta vredi više.

Tamo se može naći velik broj hotela i privatnih apartmana za svačiji ukus i s cenama već od 19 evra po noćenju i osobi.

Jedna od najvećih prednosti bugarskih odmarališta je niska cena hrane i pića. Prema podacima na sajtu Numbeo, prosečna cena pola litra domaćeg piva u restoranu u Sunčevom bregu je 1,58 evra, dok ćete za istu količinu piva u prodavnici potrošiti samo 0,64 evra.

Šoljicu kapućina u bugarskom odmaralištu platićete jedan evro, a obrok od tri jela u restoranu za dve osobe koštaće oko 28 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Šta raditi i videti u Sunčevom Bregu?

U Sunčevom Bregu možete uživati u klasičnim letnjim aktivnostima poput kupanja i sunčanja. Temperatura mora u letnjim mesecima dostiže oko 26 stepeni Celzijusa, a na raspolaganju su vam i dva tematska vodena parka sa brojnim bazenima.

Ako se nađete u blizini, svakako vredi posetiti Nesebar, čije se staro jezgro nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u Evropi. Uživajte u prelepoj arhitekturi tog grada, koji mnogi nazivaju biserom Crnog mora – od utvrđenih zidina na ulazu u stari grad do crkve Bogorodice ili Svetog Jovana Krstitelja.

Tokom leta ovde se na plaži održavaju različiti sportski turniri, kao i muzička i kulturna dešavanja koja će zaintrigirati sva čula, bez obzira na godine. Posetioci zabave će se najbolje provesti. Sunčev Breg u letnjim mesecima ima bogat noćni život i ima stotinak kafića i noćnih klubova, zbog čega ga često nazivaju „bugarskom Ibicom“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najjeftnije letovanje evropa sunčev breg letovanje letovanje 2023 Bugarska letovanje bugarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana