Tekst objavljen: 01.06.2023 16:45        


Prva nekretnina, između ostalog, pruža priliku i da uštedite određenu sumu novca. Evo i kako to možete da uradite

Da li znate koliko možete da uštedite ako kupujete prvi stan?


Cene nekretnina ne beleže neke značajnije promene. Međutim, to ne sprečava ljude da i dalje kupovinom stana rešavaju svoje stambeno pitanje, pa zbog potražnje cene i dalje ne padaju, makar ne u nekoj većoj meri.

Logično je da se u takvoj situaciji veliki broj građana interesuje za stambene kredite, ali se isto tako interesuju i za sve moguće olakšice i uštede pri kupovini stana.

U suštini, postoje dve mogućnosti za uštedu prilikom kupovine prvog stana, a to su:

  • povoljniji stambeni kredit

  • povraćaj PDV-a


Prva mogućnost da uštedite jeste da izaberete najpovoljniji stambeni kredit, a u tome vam najbrže pomaže Kamatica savetnik. Bilo da kupujete svoj prvi ili šesti stan, ova besplatna pomoć vam je uvek pri ruci, a, pored novca, štedi vam i vreme koje biste utrošili pregledajući ponude svih banaka. Količina para koje možete uštedeti zavisi od konkretnog kredita koji kupujete od banke.

Druga mogućnost jeste pravo na povraćaj PDV-a i on iznosi 10% od ukupne vrednosti nekretnine. Prema važećem zakonu, svi koji od 1. jula 2006. godine nisu kupili nikakvu nekretninu ili postali suvlasnik iste, imaju pravu da pri kupovini nekretnine dođu na listu onih koji dobijaju povraćaj PDV-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pravo na vraćanje PDV-a imaju svi koji su državljani Srbije, koji imaju prebivalište u našoj zemlji i minimum 18 godina starosti.

Prvi kupac ima pravo na povraćaj za površinu do 40 kvadrata, a svaki ukućanim na 15 kvadrata. Šta to tačno znači – objasnićemo na jednom primeru.

Ako kupujete stan od 60 kvadrata, u kome ćete živeti sa svojim partnerom ili partnerkom, sabira vam se vaših 40 i njegovih/njenih 15 kvadrata na koje imate pravo na povraćaj, što praktično znači da ćete porez morati da platite samo na preostalih pet kvadratnih metara.

Ukoliko isti taj stan kupujete samostalno, plaćate porez na samo 20 kvadrata. Računica kaže da ako je kvadrat tog stana 1.800 evra, umesto 10.800 evra na porez, plaćate 3.600, što je ušteda od preko 7000 evropskih novčanica.

Dakle, oni koji kupuju svoj prvi stan imaju dva načina da uštede – jeftiniji kredit i povraćaj PDV-a. Čak iako ne kupujete svoju prvu nekretninu i dalje možete računati na Kamatica savetnik kao pomoć pri izboru najpovoljnijih stambenih, ali i keš i kredita za refinansiranje.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni krediti kupovina prvog stana kredit za minut hoću kredit potreban mi je kredit najbrže do kredita najlakše do kredita najpovoljniji krediti na jednom mestu ponude svih banaka sve banke u srbiji sve banke na jednom mestu kamatica savetnik kreditni savetnik ponuda svih kredita sve o kreditima na jednom mestu sve o kreditima svi krediti na jednom mestu svi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana