Tekst objavljen: 11.05.2022 16:10        


Ukočenost, bol u vratu i leđima – stalni su pratioci rada za računarom

Da ne budete ukočeni zbog sedenja pred računarom: Pet vežbi koje možete raditi na poslu


Da ne bismo došli u situaciju da ne možemo da funkcionišemo od bola, veoma je važno da barem 10 minuta u toku radnog vremena odvojimo za vežbe laganog istezanja. Ovih pet vežbi se mogu raditi čak i u kancelarijskoj stolici.

1. Sedite na stolicu vodeći računa da kičma bude ispravljena. Zatim se "pogrbite" i spustite glavu dok ne osetite prijatno istezanje. Ne pravite nagle pokrete jer ljudima koji već imaju spondilozu ili drugo oštećenje vrata, ovaj pokret može biti naporan. Možete praviti i kružne pokrete glavom, u jednu pa u drugu stranu.

2. Ruke prekrstite na potiljku, ali pazite da se laktovi ne savijaju na unutra. Sa zategnutim laktovima spuštajte se ka podu, pa se vratite u početni položaj. Ponovite vežbu deset puta, pa isto uradite na drugoj strani. Ne odvajajte stopala od poda, izvedite pokret samo do one granice dok ste stabilno oslonjeni o podlogu.

3. Dlanove spustite na pod, da budu paralelni sa stopalima. Desnom rukom dotaknite levi vrh stolice, dok je druga ruka i dalje na podu. Osetićete prijatno istezanje u struku. Zatim vratite ruku na pod i isto ponovite sa levom, s tim što sada vrhovima prstiju treba da pipnete desni ugao stolice. Vežbu ponovite naizmenično deset puta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


4. Podignite desnu nogu i stavite stopalo na levo koleno. Glavom krenite ka podu, ali vodite računa da vam kičma bude prava. Nemojte je kriviti, bolje da amplituda pokreta bude mala nego da radite vežbu pogrešno. Uradite deset puta i osetićete istezanje u bokovima. Zatim stopalo leve noge stavite na desno koleno i ponovite postupak.

5. Oslonite glavu i ramena na naslon stolice, a dlanove položite na sedište. Podignite zadnjicu sa stolice, ostanite u tom položaju nekoliko sekundi i vratite se u početnu poziciju. Uradite vežbu deset puta i ojačaćete mišiće nogu i zadnjice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vežbe sedenje pred računarom radno mesto kancelarija fizička aktivnost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana