Tekst objavljen: 13.09.2023 12:55        


Direktor Odeljenja za razvoj u Sektoru za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije Marija Ugričić izjavila je danas da će, zbog odluke NBS da se dužnicima privremeno ograniči nominalna kamatna stopa, rata stambenog kredita smanjiti između 10 i više od 25 odsto na mesečnom nivou, kao i da to zavisi od trenutka kada je neko uzeo stambeni kredit, uslova i perioda na koji je kredit uzet

Direktorka sektora u NBS detaljno objasnila kako će izgledati ograničenje kamata na stambene kredite


„Naše odluke banke moraju da primenjuju. Ne bismo rekli da ih je zatekla imajući u vidu sve okolnosti i trend rasta kamatnih stopa na tržištu. Odluka je juče objavljena u Službenom glasniku, danas stupa na snagu. Od banaka očekujemo da primene odluku kao i svaku odluku NBS”, navela je ona za Tanjug.

Ugrčićeva napominje da je NBS detaljno analizirajući podatke i trend rasta kamatnih stopa na međunarodnom tržištu, koji je uticao na rast kamatnih stopa stambenih kredita i na tržištu Srbije, procenila da je sada adekvatan momenat da se regulatorno reaguje i da se propisom pomogne građanima Srbije.

Dodaje da ova odluka nema samo za cilj zaštitu korisnika stambenih kredita, već očuvanje finansijske stabilnosti na način da se spreči rast problematičnih kredita u bankarskom sektoru.

Istakla je da se ova odluka primenjuje na sve dužnike stambenih kredita sa promenljivom kamatnom stopom u iznosu do 200.000 evra, ali pod pretpostavkom da su to korisnici prvog stambenog kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Korisnik prvog kredita, u smislu ove odluke, jeste onaj dužnik koji u jednoj banci ima više kredita i to se onda odnosi na prvi kredit koji je uzeo, dok ako ima jedan stambeni kredit, onda se odluka odnosi na taj stambeni kredit, objasnila je ona.

„Dakle broje se stambeni krediti. Ako ima više kredita, gleda se prvi, a ako ima jedan za njega, to je prvi. Što se tiče podataka, trenutno možemo da vam kažemo da ima oko 160.000 kredita, od čega je oko 85 procenata sa promenljivom kamatnom stopom što se tiče iznosa. Obuhvat koji se malo sužava u vezi sa iznosom od 200.000 evra i prvim kreditom, će donekle uticati na broj kredita na koji se primenjuje”, rekla je ona.

Kaže da se početak primene odluke očekuje počevši od otkobarske rate, i da se od banaka očekuje da odmah počnu da sagledavaju na koje dužnike će se primeniti odluka.

„One su u obavezi da pet dana pre dospeća oktobarske rate dostave novi anuitetni plan za sve dužnike na koje se ova odluka primeni”, dodala je Ugrčićeva.

Prema njenim rečima, osnovno pravilo ove odluke je da će nominalna kamatna stopa za sve kredite kod kojih je dogovorena promenljiva kamatna stopa do dana stupanja na snagu ove odluke, biti ograničena na 4,08 odsto, a da su izuzetak samo oni dužnici koji su uzeli kredit počev od 31. jula 2022. godine i kod kojih je ta ugovorena nominalna promenljiva kamatna stopa bila viša od 4,08 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
marija ugričić Narodna banka Srbije ograničenje kamata ograničenje kamata na stambene kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana