Tekst objavljen: 04.07.2020 11:00        


Cena kvadrata na Divčibarama skočila za 1000 evra u poslednjih godinu dana

Divčibare stižu Kopaonik, za jedan dan treba izdvojiti i do 8000 dinara

Na Divčibarama je poslednjeg vikenda bio mravinjak turista čiji je broj oborio sve rekorde u letnjoj sezoni, a koliko je maljenska visoravan postala privlačna gostima i investitorima, svedoči podatak da je cena kvadrata za godinu dana skočila za 1.000 evra.

Jednodušna ocena turističkih radnika, hotelijera i ugostitelja je da nikada na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja nije bilo više posetilaca u ovo doba godine pa je, iako preciznih podataka trenutno nema, procena da su Divčibare za vikend ugostile minimum 5.000 ljudi.

- Negde je sve ovo bilo očekivano, Divčibare su poslednje četiri godine dosta zastupljene u medijima i marketing je imao dosta uticaja da postanemo privlačniji. Uz to, znatnom podizanju turističke ponude doprineo je i niz dobrih preduzetničkih projekata, od izgradnje novog skijališta sa veštačkim osnežavanjem koje je vitalni objekat za jedan planinski turistički centar, preko ulaganja u nove smeštajne kapacitete i sadržaje, kao što su bazen, avantura park ili panoramske vožnje žičarom, tako da posetioci Divčibara mogu znatno kvalitetnije i sadržajnije da provedu vreme nego ranije - objašnjava starosedelac Divčibara i hotelijer Branka Ilić.

Zaista, visoravan na Maljenu nekada je, sem očuvane prirode i čistog vazduha, turistima nudila malo šta preko toga, pa se gro posetilaca svodio na đačke rekreativne nastave i vikendaše koji su tražili mir kao na selu. Sada, međutim, smeštajni kapaciteti su takvi da ih ima za klijentelu sa različitom dubinom džepa - od hotela sa četiri zvezdice gde je za gosta obezbeđeno sve, preko hotela srednje kategorije, do apartmana i vikendica domaće radinosti.

Cene u hotelskom smeštaju se zato kreću od 2.500 do 7.800 dinara za dnevni polupansion, a izjajmljivanje apartmana u zavisnosti od kategorije, strukture i lokacije, košta od 20 do 45 evra na dan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Privlačnosti Divčibara doprineo je i auto-put "Miloš Veliki", koji je praktično dva puta skratio vreme putovanja i Divčibare znatno približio Beogradu i gradovima Vojvodine, odakle tradicionalno dolazi najveći broj posetilaca.

- Sjajan potez, od kada je za Divčibare sve krenulo uzlaznom putanjom, jeste i ispitivanje bušotine lekovite vode, koje je sproveo Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda i za koju je profesor Dejan Milenić rekao da će se tek čuti. Verujte da ljudi iz Aranđelovca i Bukovičke banje dolaze jednom sedmično i tu vodu nose kući. Turisti su pozitivno odreagovali i na to što je konačno rekonstruisana i glavna ulica sa novom rasvetom, kao i na potpuno novo dečje igralište preko puta crkve - navodi Branka Ilić.

Sem množenja broja turista, na Divčibarama se množi i broj gradilišta. Trenutno ih je oko 20, od adaptacija postojećih do izgradnje potpuno novih smeštajnih objekata na nekoliko lokacija.

- Pre svega, beležimo stalni rast interesovanja za kupovinu apartmana, a veliki broj takvih ponuda je u vlasništvu građevinskih firmi koje trenutno investiraju na Divčibarama. Cene su u stalnom porastu, sada se kreću od 1.000 do 1.500 evra za kvadrat, mada pojedini investitori, pogotovo u samom centru mesta, kvadrat cene i svih 1.800 evra, što je za 1.000 evra više nego lane u ovo doba. Podjednako je i interesovanje za placeve, cena ara se kreće od 700 do 2.500 evra u zavisnosti od lokacije, tako da će se na Divčibarama tek zidati - navode trgovci nekretninama u Valjevu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
planinski turizam domaći turizam kopaonik Divčibare cene divčibare

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana