Tekst objavljen: 19.06.2020 12:55        


Branje malina već je počelo u mačvansko – prnajvorskom kraju, a polako stižu i u moravičko – zlatiborski okrug i na jug zemlje. Predstavnici proizvođača, kažu da je najveća ponuđena cena do sada ove sezone 250 dinara po kilogramu i ne očekuju da će ove godine biti problem da se pronađu berači

Dnevnica za branje malina do 3000 dinara

„Zbog stanja zasada koje je aktuelno u poslednjih nekoliko godina, ali i vremenskih uslova i pandemije korona virusa, očekuje se da ovogodišnji rod maline bude manju imeđu 20 i 30 odsto u odnosu na 2019-tu godinu“, kaže predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On dodaje da je problem postojao još od početka sezone radova, u martu.

„Imali smo jedan dobar deo toplog perioda, zatim su usledile jake oluje bez padavina, topao vetar, gde je dobar deo malinogorja uništen. Trenutno više od mesec dana imamo padavine i u toku je takozvano otimanje od samih vremenskih prilika da se primene agrotehničke mere“, kaže Radović, koji maline gaji u mestu Prilike kod Ivanjice.

Berači na radnom mestu

Radović objašnjava da je polovina malinara već angažovala berače, jer su mnogi od njih već brali svoje zasade jagoda i trešanja, a dnevnica je od 2,5 do 3 hiljade dinara sa smeštajem i tri obroka.Iste informacije o dnevnicama dobijamo i od Borka Pavića, predstavnika udruženja Saveza „Srpska malina“.

„Što se tiče berača, potrebni su, naravno, ali za razliku od prethodnih godina, kada je proizvodnja malina bila u ekspanziji i kada su se pojavljivali razni polsodavci koji nisu ispoštovali berače u svakom smislu, ova godina je skroz drugačija. Sve se vratilo na svoje, berači se plaćaju dnevnicom od oko 2,5 do 3 hiljade dinara“, kaže Pavić dodajući da se kod nekih malinara berači plaćaju 60 dinara po kilogramu ubrane maline.

„Mislim da je to za ovu godinu sasvim zadovoljavajuće, jer i mi ne znamo koja će biti konačna otkupna cena.

Za sada se nudi od 140 do 250 dinara po kilogramu i to se odnosi na Arilje, Ivanjicu, Šabac i Valjevo“, objašnjava Pavić.

Dobribvoje Radović naglašava da njegovo udruženje neće pristati na velike razlike u otkupnim cenama.„Pratimo situaciju i znamo sve podatke, tako da otkupljivači više neće moći da manipulišu. Nećemo dozvoliti da razlike u cenama na nivou Srbije budu od 10 do 60 dinara. Jedna kompanija je ponudila cene od 190 do 250 dinara po kilogramu u mačvansko – prnjavorskom kraju".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Koliki će biti ovogodišnji rod ?

Predstavnik Asocijacije malinara Srbije, kaže da je prošlogodišnja količina izvežene maline bila 120 hiljada tona, ali da je to realno bilo 60 hiljada tona.

„Oko 40 hiljada je bilo na lageru i još 20 hilajda je uveženo. Očekujemo da rod za 2020. bude između 20 i 30 odsto manji nego 2019. Za to postoji niz faktora, sušenje malinjaka, neodržavanje, korona virus i neizvršenje agrotehničkih mera, a ima i zapostavljenih malinjaka koji šire zarazu na one koji se redovno obrađuju“, kaže Dobrivoje Radović.

Borko Pavić, takođe smatra se da će rod srpske maline ove godine biti manji.

„Ove godine u Zapadnoj Srbiji su neprekidne padavine. Nadamo se malo boljem vremenu. Ono nam ne ide na ruku, kvalitet maline je veoma dobar ali su malinjaci u veoma lošoj kondiciji“, ocenjuje Pavić.

Malinari podsećaju da je prethodnih godina cena maline doživljavale velike padove, što je uticalo da mnogi voćari dignu ruke od svojih malinjaka.„Moramo da vratimo manje površine, kao nekada što su se gajile od po 20-30 ari, porodično, sa prinosom od po 25 do 30 tona po hektaru. Na žalost, zadnje 2-3 godine, a i ova se računa u to mi imamo prinos od 3-5 tona po hektaru“, upozorava Dobrovoje Radović i naglašava da su trud i ulaganja veliki, a prinos mali.

Prema njegovim rečima, ove godine, malinari će dodatnu pažnju pokloniti ličnoj higijeni radnika, zbog korona virusa.

„Mi se svake godine pridržavamo higijenskih mera, a sada to mora da se pooštri. Svako ko okuplja više radnika, ima i onih malinara koji zaposle između 20 i 30, maksimalno mora da vodi računa o higijeni, dezinfekciji ruku, prostora za obedovanje, o tome kako se pije voda i ostalom.“

Radović podseća i da se u saradnji sa Institutom za voćarstvo iz Čačka radi na formiranju jedinstvenog matičnjaka gde će se gajiti kvalitetne sadnice malina, što će prema njegovim rečima, poboljšati prinose.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dnevnica cena maline branje malina maline poljoprivreda dnevnica za branje malina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana