Tekst objavljen: 24.11.2019 11:00        


Za novi program promocije preduzetništva i samozapošljavanja tokom 20 dana interesovanje je pokazalo 130 osoba, 60 je popunilo aplikaciju, a među njima su 33 privredna subjekta, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović

Država nudi kredite za razvoj biznisa, a ovo su uslovi

"Još smo na početku i mislimo da će program pun svoj kapacitet pokazati posle Nove godine kada će se krenuti u obradu, pisanje programa i projekata za koje će se aplicirati i tražiti novac, a zatim krenuti u realizaciju sa poslovnim bankama", rekao je Stevanović za Tanjug.

Program je u dve faze, a prva "pilot faza" će biti realizovana sa 300 miliona dinara budžetskih sredstava.

"Kada to zaživi, kad se uoče prednosti i slabosti, onda će se uz podršku KFW-a i nemačke vlade obezbediti još 12,9 miliona evra i sredstva će se koristiti do njihove realizacije, dok se ne potroše", rekao je on.

Za kreditnu podršku se mogu prijaviti početnici u biznisu, pravna lica, fizička lica, poljoprivredna gazdinstva, mala preduzeća, a isključena su srednja preduzeća.

"Program je predviđen za male, koji su na početku ili tek hoće da uđu u biznis, jer preduzeća ne mogu biti starija od dve godine", precizirao je on.

Prvi korak za zainteresovane su obuke u trajanju od pet dana što je, ističe on, novost u ovakvoj vrsti programa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Korisnici moraju da prođu obuku, steknu licencu i budu sertifikovani od strane Privredne komore Srbije da su sposobni, imaju znanje da naprave biznis plan na osnovu koga će poslovi za koje traže novac da funkcionišu i žive, i da se šire", kaže Stevanović.

Program realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Ministarstvom privrede i republičkim Fondom za razvoj uz stručnu podršku KFW i Privredne komore Srbije. Biće sprovođen preko tri partnerske banke i zainteresovani će moći da će moći da se jave na više mesta po Srbiji.

"Ljudi će tako lakše dolaziti do informacija, ali i do sredstava predviđenih ovih programom", kaže on.

Program predviđa kredite za obrtna sredstva sa rokom otplate do tri godine, gde je grejs period od 3 meseca, odnosno do pet godina su krediti za investicije sa grejsom od pola godine, a efektivne kamatne stope biće do šest odsto.

"To su povoljne kamatne stope, a kada izmiri kredit, korisnik ostvaruje pravo do 20 odsto bespovratnih sredstava, što je dodatni benefit", kaže Stevanović i dodaje da će program dodatno da osnaži pojedince i mala preduzeća da se javljaju za sredstva i započinju biznis.

"Starosnih ograničenja nema dok se neophodna trijaža prolazi tokom obuke od pet dana, a mogu se prijaviti za obuku i fizička lica koja nemaju osnovane firme ali da bi postali korisnik kredita kod poslovne banke moraće da imaju osnovano pravno lice, budu preduzetnici ili registrovani poljoprivrednici", kaže Stevanović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti državni kredit preduzetništvo razvoj biznisa ministarstvo privrede

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana